Foto: N1

Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA rekao je danas da je bilo slučajeva tokom vanrednog stanja kada su funkcioneri koristili svoju poziciju, slučajeva koji podsećaju na funkcionersku kampanju i da je to CRTA osudila kao neodgovoran čin.

„Kada se društvo nalazi u krizi i kad ne znamo šta može da donese sutra imali smo slučajeve kada su funkcioneri, bez koji se moglo, učestvovali u nekim događajima“, kaže Nedeljkov za N1.

On poručuje da u Srbiji nemamo političku kulturu u kojoj bi doniranje respiratora u Novom Pazaru naišlo na kritike u medijima.

„Nismo videli kritički odnos prema predstavnicima vlasti, imamo manire protokolarnog prenošenja informacija. Bilo je slučajeva tokom vanrednog stanja koji neodoljiovo podsećaju na kampanju“, smatra Nedeljkov.

Nedeljkov navodi da su stručnjaci rekli da su se stekli uslovi za izborne radnje i da sada ostaje da se vidi koje zaštitne mere će biti propisane i na koji način će biti organizovane izborne radnje.

„Ne postoji pravni način da se izbori odlože a da se ne produži vanredno stanje, a čuli smo stručnjake da nema potrebe za vanrednim stanjem“, rekao je.

Na pitanje da li se promenilo nešto od izbornih uslova, Nedeljkov odgovara – ne, bar ne na bolje.

„U toku vanrednog stanja, kada su izborne radnje zaustavljene, bilo je aktivnosti koje su mogle biti tumačene kao funkcionerska kampanja. Mi smo pratili medije s fokusom na nacionalnu pokrivenost i tu smo utvrdili ogromnu disproporciju u zastupljenosti aktera u političkom životu“, kaže on.

Prema njegovim rečima, u poslednje dve nedelje marta, procenat sagovornika u periodu između pola šest i ponoći, bilo je isključivo predstavnika stranaka u vlasti, ostatak ide na one partije koje su najavile učešće na izborima.

„O onima koji bojkotuju ton izveštavanja je bio negativan. Kako građani mogu da budu obavešteni na različite teme, iz različitih izvora, sva je prilika da tokom vanrednog stanja tog pluralizma nije bilo. Predsednik je u jednom trenutku bio svaki drugi sagovornik, pre vanrednog stanja procenat njegovog učešća bio je preko 40 odsto“, rekao je Nedeljkov.

Govoreći o kampanji, Nedeljkov kaže da je još dosta nepoznanica – da li će okupljanja biti dozvoljena, kako će stranke opremiti aktiviste, odnosno da li će dobiti maske i rukavice.

„Mi ćemo kao organizacija budno pratiti sve na terenu i rad medija i kako partije na društvenim mrežama rade, mislimo da će to biti jednini prostor, da vidimo kako će se ponašati, pokušaćemo da dokumenujemo što više slučajeva korupcije, pokušaja potkupljivanja građana, da podstaknemo što više građana da pritiskaju institucije da rade svoj posao“, naveo je Nedeljkov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar