Foto: EV/REUTERS/Guliver

Ne znam da li ćemo ikada saznati pravu istinu ko je naredio i ko je ubio mog oca, izjavila je Jelena Ćuruvija, ćerka Slavka Ćuruvije, dan pred obeležavanje 21. godišnjice ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa".

„Nemamo početak i kraj, glavu i rep, a to je, nažalost, posledica što se dugo čekalo sa istagom“, kaže za „Blic“ Jelena Ćuruvija.

Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. na Uskrs, a samo dan pred 20-godišnjicu zločina, Specijalni sud je doneo prvostepenu presudu i četvoricu pripadnika Državne bezbednosti osudio na kazne od 20 i 30 godina zatvora.

Foto: EPA-EFE/SAŠA STANKOVIĆ

Radomir Marković, bivši načelnik DB-a, osuđen je na 30 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo, dok su kao saizvršioci osuđeni Milan Radonjić na 30, Miroslav Kurak na 20 i Ratko Romić na 20 godina zatvora.

Na izrečene kazne žalili su se branioci okrivljnih i tužilaštvo, a predmet je trenutno u Apelacionom sudu, na kome je odluka da li će potvrditi presudu ili možda predmet vratiti na ponovno suđenje.

Kako odluke još nema i ova godišnjica prolazi bez odgovora na pitanja ko je naredio ubistvo novinara i ko je ispalio smronosne hice, navodi „Blic“.

„Teško je davati prognoze, posebno u ovom trenutku, zbog vanrednog stanja. Sve je stalo. Iz tog razloga je odložena i sednica koje je trebalo da bude održana krajem marta. Sada se ne može ništa predviđati, ali će ovo sve proći i tada ćemo Fondacija “Slavko Ćuruvija“ i ja pomno pratiti sve i ukazati na svaku nepravilnost, kao što smo činili i ranije“, navodi ćerka ubijenog novinara.

Jelena Ćuruvija dodaje da nikada neće biti zadovoljna jer ubica i nalogodavac ubistva njenog oca nisu izvedeni pred sud.

„Skeptična sam i plašim se da to nikada neće ni biti utvrđeno, zbog protoka vremena. Dugo se čekalo sa istragom“, dodaje ona.