Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Lider Dveri Boško Obradović od jutros nastavlja štrajk glađu ispred Skupštinje Srbije. On je za Nova.rs potvrdio da je iza ponoći ušao u Skupštinu, ali svoj protest danas nastavlja ispred parlamenta, na stepeništu

Posle ponoći sam unutra, a od ujutro ceo dan napolju“, napisao je Obradović u kratkoj SMS poruci.

Na pitanje da li nastavlja štrajk glađu, bez ikakvih ublažavanja, Obradović je odgovorio: „Apsolutno“.

Obradović je u izjavi za agenciju Beta odbacio tvrdnje Srpske napredne stranke da je u Skupštini uzimao hranu, podsetivši da nije moguće ništa uneti u zgradu a da to ne proveri služba obezbeđenja koja, po njegovim rečima, može da „posvedoči da je laž“ da je uneta hrana.

„Teško je proceniti u ovom trenutku dokle će ovo trajati, sigurno je da se moram držati onog što sam rekao – da sam ovde, da štrajkujem glađu dok me služi zdravlje i dok ne dođe do ispunjenja onog što sam tražio“, rekao je Obradović.

Kako je naveo, „tražio je jednu krajnje razumnu i konstruktivnu stvar, a to je razgovor vlasti i opozicije“ koji, kako je dodao, ne može da organizuje predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, jer on za opoziciju nema više nikakav autoritet niti mu se može verovati.

On je naveo da to mora biti neka neutralna ličnost, mimo politike, oko koje obe strane imaju saglasnost da može da pozove da se razgovara, dodajući da je spreman svakog trenutka da se odazove pozivu na razgovor u tom slučaju.

Prema njegovim rečima, cilj razgovora je odlaganje izbora na šest meseci, jer za njih sada nema „ni zdravstvenih ni demokratskih uslova“.

Na pitanje kakva je reakcija ostalih članica Saveza za Srbiju na njegov zahtev za aktivan bojkot izbora, on je rekao da očekuje „pozitivan“ ishod tog zahteva, jer „sedenjem kod kuće i ćutanjem ništa ne može da se promeni“.

„Posetili su me Željko Veselinović, Dragan Đilas, Borko Stefanović, koji su mi pružili podršku, a predsedavajući SZS Janko Veselinović je rekao da će danas doći“, rekao je Obradović.

On je naglasio da nije nikog pozivao da mu se ovde pridruži, pogotovo ne u štrajku gladju, ali poziva sve na aktivnu bojkot kampanju za odlaganje izbora, napominjući da svi imaju obavezu da jedinstveno nastupe.

Štrajk glađu juče je počeo samostalni poslanik Miladin Ševarlić. Nakon toga u tom vidu protesta mu se pridružio Obradović. Odgovor je usledio i  iz vladajućeg SNS, pa su štrajk počeli i poslanici Aleksandar Martinović i Sandra Božić.

Obradović je oko 20 do 7 jutros izašao ispred zgrade parlamenta. On je sinoć nešto posle ponoći ušao u zgradu Narodne skupštine, a pre toga potpredsednica Dveri Marija Janjušević donela je Obradoviću jastuk i ćebe, koje je unela u skupštinu, a potom i vreću za spavanje.

Martinović i Božić su sve vreme bili na stepeništu, a veći deo noći ispred je bio i samostalni poslanik Miladin Ševarlić, koji je povremeno, na neko vreme ulazio u zgradu, ali se vraćao na stepenište.

Sa Martinovićem i Božić su noć napolju proveli i neki poslanici SNS.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare