Foto:EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ

Narodna stranka iz Kragujevca zatražila je da se momentalno obustave radovi na rekonstrukciji zgrade Gradske pijace i zahteva odgovornost za lice koje je dalo i potpisalo saglasnost za izvođenje radova na građevini s početka 20. veka koja se nalazi pod zaštitom države.

Narodna stranka je još jednom ukazala na nesposobnost gradske vlasti i najoštrije osudila najnoviju bahatost izvođača radova na prostoru Gradske pijace.

Posle bruke sa „replikom“ kuće Đure Jakšića, krajnje sumnjivim rešenjem za kupole muzeja 21.oktobar, prekrečenim starim mostom na Lepenici, stigli smo do urušavanja jednog od simbola grada, zgrade Zelene pijace, zbog izgradnje garaže za 53 automobila u srcu starog dela grada, ističe u saopštenju Narodna stranka.

Napominju da podzemna garaža, pored toga što je u plavnom području ispod nivoa Lepenice, ne može zadovoljiti ni broj automobila za zaposlene.

Dodaju i da jedan od izvođača radova, „Preduzeće za trgovinu i usluge Eurodomus doo Lazarevac“, jedva da ima dve godine rada u građevinarstvu, a da mu je uprkos tome povereno zdanje u centru Miloševog venca, koje je pod zaštitom države.

U čemu se sastoji ova zaštita i da li je u ovom prostoru na delu istorijski, urbanistički, estetski, poslovni kriminal, pita Narodna stranka.

Podsećaju da je prostor gde je planirana ova besmislena garaža u neposrednoj blizini spomenika Palim Šumadincima tako da se ovim potezom gradske vlasti dovodi u pitanje i spomenik našim precima koji su se dva veka borili za oslobođenje Srbije.

„Da li ćemo čekati da se i ovaj spomenik uruši? Možda će ga ‘država’ zaštititi? Da li je sledeća na redu za rušenje zgrada bioskopa Radnički?“

Neodgovornost koja je sada ispoljena dodatno je pojačana izjavom gradskog većnika za kulturu Miljana Bjeletića, profesora harmonike, koji bez stručne konsultacije izjavljuje da „šteta nije velika i da će zgrada biti dovedena u stanje u kojem se bila“.

Narodna stranka je pozvala građane da odbrane grad i njegovu prošlost i ukazala na neophodnost osnivanja Kriznog štaba za očuvanje kulturne baštine, koji bi sprečio dalju devastaciju grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare