Ilustracija: Slađana Đermanović/Nova.rs

“Nemojte više da nas pravite budalama, molim vas, izjave nam ne trebaju, prošli su izbori. Zar su izbori bili važniji od naših života? Od naših majki, od naše braće? Omladina nam umire!”, rekla je uplakana Senada Jašarević premijerki Ani Brnabić tokom njene posete Novom Pazaru, ali je taj vapaj došao prekasno. Nije za to kriva Senada, kriva je Vlada koja je dozvolila da Sandžak, uprkos pobedi nad koronom koju su proglasili, postane žrtva na oltaru rejtinga i politike kojoj je pobeda na izborima bila jedini cilj.

Šta je još rekla Senada Jašarević premijerki tog 30. juna?

PROČITAJTE JOŠ...

“Hoću da kažem, moram da kažem da je sve laž. Ovo je neizdržljivo. I nemojte više da nas vređate vašim izjavama, našu inteligenciju, dosta je više! Nađite načina da pomognete, da sačuvamo još života!”. U retrospektivi, ove reči zvuče iskreno, istinito i bolno.

Velika pobeda, još veća laž

Ovo verovatno nije bio očekivani ishod nakon što je Informator SNS štampan posle ukidanja vanrednog stanja „proglasio“ pobedu nad koronom. A istina je bila drugačija: u cilju održavanja izbora, vlast u Srbiji brže bolje je požurila da organizuje izlazak na birališta, zanemarujući zdravlje građana.

Portal Nova.rs je u prethodnom tekstu iz serijala već pisao da u toj sveopštoj predizbornoj euforiji opet nije bilo čoveka koji nije posumnjao u zvanične podatke o broju zaraženih, posebno nakon što je bilo očigledno da brojke danima stoje „zakočene“ na oko 90 novozaraženih i jednom preminulom.

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Kada je prevara postala očigledna, predsednik je o njoj govorio u prepoznatljivom maniru:

„Na izborima se niko nije zarazio, možda neko u kampanji jeste, ali za to ne mogu da preuzmem odgovornost. Nijedan skup nismo organizovali, nikoga nismo dovodili u Novi Sad, Niš, Beograd“, rekao je Vučić.

Rasimov skok u publiku

Paradigma te nebrige postao je džegerovski skok Rasima Ljajića u publiku na jednom od mitinga u Novom Pazaru. I sam ministar trgovine kasnije je priznao da ne zna da li bi mogao ponovo da pozove svoje birače da izađu na izbore i na taj način ugroze svoje zdravlje.

Činjenica da je bar pet stranaka u ovom gradu organizovalo predizborne skupove takođe nije pomogla. Niko od njih, međutim, nije javno prihvatio odgovornost. Ali, i da jeste, svako od njih bi mogao da kaže: „Pa, nadležni su rekli da korona odlazi…“. I to obrazloženje i jeste suština problema.

Ljudi umiru kao u Italiji

A onda, već od 22. juna, statistika je počela da se menja i medijski izveštaju iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice počeli su da nagoveštavaju užasnu istinu.

Već 29, juna, portal Nova.rs piše: „Kroz Hitnu pomoć bolnice u Tutinu, koja je desetkovana zbog korone, u toku samo jedne smene prođe oko 200 pacijenata. Najveći deo njih, kažu lekari, dolaze sa već poodmaklim simptomima koronavirusa. Mnogi, nažalost, ne uspevaju da dobiju tu bitku“.

„Kod nas ne umire jedan čovek iz plemena. Ovde umire iz jedne porodice po četvoro. Sad smo celu porodicu kompletno transportovali u Pazar, četvoro njih. Za vikend je samo u porodici Suljević umrlo tri člana, otac, majka i ćerka, a dva sina su veoma kritično”, govorila je za Nova.rs doktorka Mirzeta Dizdarević, šefica Hitne službe u Domu zdravlja Tutin.

Situacija je postala svima jasna 30. juna, nakon posete premijerke Ane Brnabić Novom Pazaru. Protest građana, ali i gest pojedinih lekara koji su delegaciji Vlade Srbije okrenuli leđa, bio je jasan znak.

PROČITAJTE JOŠ...

Pik dve nedelje nakon izbora

Epidemiologija je, pričao je o tome i doktor Teodorović, izgleda grana medicine koja je sasvim dovoljno egzaktna da prognozira dolazak novog talasa. Ovaj naš nastupio je u Sandžaku dve nedelje nakon izbora, potvrdio je  direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić 23. jula. U prvom talasu, koji je trajao 41 dan, zaražene su 153 osobe, odnosno prosečno četiri dnevno, a nakon toga:

“Nakon toga smo imali period naglog skoka, što je trajalo 24 dana i tada je 660 osoba inficirano, što je prosečno 27 dnevno. Pik je bio 4. jula, kada smo u jednom danu imali preko 100 novoinficiranih”, rekao je Spahić.

Takvi podaci i definitivno su potvrdili da su građani, a naročito oni u Sandžaku, bili izloženi koroni uprkos zakonima zdravog razuma i medicine, a po zakonima političke borbe, demagogije i izbornih rezultata.

Foto:Ana Lalić/Nova.rs

Šta da se radi?

Vlada koja je ovako brutalno obmanula svoje građane prošla je nekažnjeno. Iako bi sada za kaznu bilo i kasno, s obzirom da je u tehničkom mandatu i da se očekuje da će se njen sastav u mnogome promeniti do kraja avgusta, kada je predsednik najavio njeno formiranje.

Ni vladajuća koalicija, takođe, ne može biti kažnjena: izbori zbog kojih su rizikovali zdravlje građana doneli su im, paradoksalno, najveći izborni uspeh do sada.

I šta da se radi sada? Ništa. 

Kraj serijala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare