Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je još jednom premijera Aljbina Kurtija da danas ukine taksu na srpske proizvode i povuče odluku o smeni Agima Veljiua sa mesta ministra unutrašnjih poslova.

„Časni premijeru, Kurti kao koalicioni partner, ja i drugi lideri LDK delimo uverenje da ne treba rizikovati partnerstvo sa SAD. Da treba da uklonimo takse i da vlast preuzme odgovornost u dijalogu. LDK je podržao rezoluciju u Skupštini o dijalogu i neće ni u kom slučaju podržati sporazum koji dotiče granice i unutrašnju organizaciju“, napisao je Mustafa u objavi na Fejsbuku.

On je naveo i da očekuje da će Kurti odustati od taksi i poništiti odluku o razrešenju Veljiua.

„Ne smemo rizikovati partnerstvo sa SAD, zbog naknade. Snažno prisustvo SAD na Kosovu je od vitalnog značaja za našu zemlju. Imamo velike probleme sa virusom Covid-19. Moramo zajedno da dobijemo ovu bitku.
Nismo mi napravili koaliciju da je kvarimo, već da napravimo promene. Stoga vas molimo za razumevanje da će takse biti uklonjene tokom ove nedelje“, istakao je Mustafa.

Kurti je u reagovanju na odluku DSK da će u skupštini tražiti opoziv vlade, iste večeri rekao da nema povratka nazad i da je Veljiua smenio zbog protivljenja stavu vlade da ne treba uvoditi vanredno stanje na Kosovu zbog zaštite od širenja korona virusa, koje je zahtevao predsednik Hašim Tači.

U nameri da zatraži opoziv vlade, Demokratski savez su podržale stranke Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram