briselski pregovori jelica minić
Jelica Minić / Foto: Medija centar Beograd

Pandemija koronavirusa je, paradoksalno, doprinela da se Evropska unija čvršće veže za Zapadni Balkan, ocenila je danas predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić.

Minićeva je povodom Deklaracije EU, predstavljene uoči četvrtog Samita EU – Zapadni Balkan, koji se održava sutra u okviru hrvatskog predsedavanja Savetu EU, rekla da centralnu ulogu u modernizaciji regiona treba da igraju zelena tranzicija i digitalna transformacija.

U modernizaciju regiona treba uključiti i njegovo bolje energetsko i transportno povezivanje sa EU, rekla je Minićeva, govoreći o paketu pomoći u vrednosti od tri milijarde evra zemljama Zapadnog Balkana.

„Važno je naglasiti da se u ovim mehanizmima kombinuju sredstva EU, zemalja članica i međunarodnih finansijskih institucija, posebno Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj“, kaže Minićeva.

Ona je u video-klipu, u informativno-edukativnom serijalu „Srbija nakon koronavirusa“ koji je pokrenuo Evropski pokret u Srbiji, rekla da bi ostvarivanje ovih ciljeva trebalo da doprinese većoj konkuretnosti regiona i smanjivanju razvojnog jaza u odnosu na zemlje članice EU.

U Deklaraciji se, kako je pojasnila, naglašava i potreba učvršćivanja vladavine prava, jačanja demokratskih institucija, poštovanja slobode izražavanja, podrške civilnom društvu i sveukupnog ubrzavanja reformi na zapadnom Balkanu.

Predsednica Evropskog pokreta je dodala da Deklaracijom EU poziva na intenzivniji politički dijalog, kako na bilateralnom, tako i na regionalnom nivou, na jaču stratešku komunikaciju i regionalnu saradnju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar