Foto: Ivan Dinić/Nova S

Pokret "Metla 2020" biće krajnje represivan u borbi protiv korupcije ako dobije poverenje građana, doneće zakonske izmene po kojima neće moći da se izrekne kazna manja od dve godine zatvora za korupciju, izjavio je član predsedništva pokreta Miloš Jovanović.

On je u intervju za list Danas naveo da se „Metla 2020“ zalaže i za uvođenje institucije agenta provokatora, koji će, kao ovlašćeno lice moći da ponudi mito raznim službenim licima ili službenicima javnog sektora kako bi se razoktrila korupcija.

„Izmenama Кrivičnog Zakonika onemogućićemo da se za dela korupcije izriču kazne ispod zakonskog minimuma (od dve godine zatvora) kao što je to danas praksa“, kazao je Jovanović, koji je i predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS).

Prema njegovim rečima, partijska knjižica je u Srbiji postala „apsolutno najvažniji dokument“, pošto je „jača i od radne knjižice i od studenstskog indeksa“.

„Ona vam omogućava da nađete posao ili da ga zadržite, ona vam omogućava da se obogatite, ona vam omogućava da, po potrebi, steknete i neku diplomu. Preduslov svakog boljitka je da se takva snaga stranaka razbije“, ocenio je Jovanović.

On je kazao da će se to učiniti promenom izbornog sistema, tako što će omogućiti građanima da biraju svoje predstavnike „ne samo po stranačkoj pripadnosti i ideologiji, već prvenstveno po imenu i prezimenu“.

„Кada političari u Srbiji budu crpeli svoj legitimitet pođednako od sopstvenog imena koliko i od stranačke pripadnosti, ova strahovita snaga stranaka koja počiva na čvrstoj hijerarhiji i negativnoj selekciji će biti razbijena“, ocenio je lider DSS-a.

On je najavio i donošenje Zakona o poreklu imovine koji će se ticati isključivo nosilaca javnih funkcija počevši od 1990. godine, a ne svih građana kako je to danas predviđeno.

Кao novine, Jovanović je naveo i formiranje razvojne banke koja će pratiti politiku reindustrijalizacije Srbije „sa posebnim osvrtom na namensku industriju i industriju informacionih tehnologija“.

„U poljoprivredi ćemo staviti akcenat na edukaciju poljoprivrednika, subvencije i stabilnost i predvidljivost otkupnih cena kroz intervenciju države. Četvrti prioritet se tiče debeogradizacije Srbije kroz mere delokalizacije i decentralizacije“, zaključio je Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar