Reporter BBC na srpskom Aleksandar Miladinović koji je pratio izbore u Hrvatskoj kaže da u slavlju u štabu HDZ nije bilo nikakve razlike u odnosu na slavlje SNS posle pobede u Srbiji.

„Apsolutno nije bilo mnogo razlike u odnosu na ono što smo gledali u Srbiji pre dve nedelje. Slavlje je bilo identično. Doduše, HDZ je svoje izborno veče organizovao na otvorenom, tako da su novinari proveli veče pod vedrim nebom, a ne u zatvorenoj prostoriji. Nikakve distance i poštovanja pravila nije bilo. Uglavnom su ljudi izlazili sa maskama na izbore“, navodi Miladinović.

On je u „Probudi se“ na TV Nova S rekao da je izlaznost u Hrvatskoj po prvi put bila ispod 50 odsto, što znači, kako ističe, da virus jeste uticao na birače, iako možda oni nisu bili spremni to da priznaju.

Upitan da li je ovo skretanje Hrvatske u desno i trijumf populizma, kako neki kritičari ocenjuju, Miladinović kaže:

„Sve novine u Hrvatskoj na naslovnim stranama donose reči „Plenković“, „trijumf“ i „veliki“. Te tri reči se svugde nalaze jer ovo jeste ubedljiva pobeda HDZ. Ovakav izborni rezultat znači mnogo umereniju politiku, jer Plenković nije političar ekstremne desnice, već umerenog desnog centra. Ekstremna desnica nije loše prošla, rezultat Domovinskog pokreta je treće mesto, međutim HDZ je toliko snažan da će po svemu sudeći moći da pravi vladu samo sa nekim ili možda ni sa jednim poslanikom Domovinskog pokreta“, ističe reporter BBC na srpskom.

Miladinović je uveren da će ostavke pljuštati u taboru onih koji su izgubili izbore.

„Sigurno će se desiti da to urade oni koji su ostvarili rezultat daleko ispod očekivanja. SDP je izgubio bilo kakav uticaj u gradu Zagrebu, odakle potiče i lider stranke Davor Bernardić. On je već izjavio sinoć da je spreman da razgovara o odlasku, što je jasno da će ta stranka ponovo menjati lidera“, zaključuje Miladinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare