Foto: N1

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa za Evropsku uniju za poglavlje 35 Dragiša Mijačić izjavio je da mu se čini da je američka administracija pokazala spremnost da sasluša srpsku stranu, da vidi kako bi se Srbija mogla kompenzovati u traženju konačnog rešenja za pitanje Kosova, dok se ta namera kod Evropljana ne vidi.

„Treba videti da li će se otvoriti pitanje konačnog statusa, jer je za veliki broj država to završeno, ali američka administracija je pokazala spremnost da sasluša koji su to razlozi i zahtevi Srbije da se kosovska nezavisnost ostvari u punom kapacitetu“, naglasio je Mijačić u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je dobio mandat od godinu dana, ali skoro mesec dana je „pojela“ pandemija kovida, a sada postoji politička nestabilnost na Kosovu i slede parlamentarni izbori u Srbiji, napomenuo je on.

„Ostaje malo vremena da bi se postigao sporazum u okviru početnog mandata koji je Lajčak dobio“, rekao je Mijačić, koji je podsetio da su i Amerikanci bili zainteresovani da se zbog svojih izbora u novembru postigne sporazum kao neka vrsta spoljnopolitičkog uspeha.

Mijačić je rekao i da su ključna pitanja sa kojih pozicija se polazi, u smislu da li se nastavlja tamo gde je stao Briselski dijalog ili je u pitanju reset svih mogućih pregovora i kreće se odmah u konačni sporazum.

„Potrebno je videti i kakvi će biti odnosi EU i SAD i kakav kredibilitet nosi EU ako nema evropskih integracija za Srbiju i vizne liberalizacije za Kosovo“, kazao je on.

Pregovori se vode pod okriljem EU, a ako bi se promenilo nešto, mora doći do promene rezolucije UN i zajedničkog interesa Srbije i Kosova da kažu da EU nije više njihov pregovarač, ukazao je Mijačić.

Pregovori će se, verujem, nastaviti pod pokroviteljstvom EU, odgovorio je on na pitanje da li Srbija treba da se uzda u Miroslava Lajčaka ili Ričarda Grenela.

„Grenel je postigao neke uspehe u povezivanju infrastrukture, i Srbija je prihvatila posredničku ulogu Amerike dok se Evropska komisija nije konstituisala. Amerika može da otvori ponovo temu statusa Kosova“, rekao je Mijačić i podsetio na saopštenje administracije SAD da se ne radi na podeli Kosova.

„Dijalog je bio netransparentan u protekloj fazi i ne očekujem da se to promeni. Svima je u međunarodnoj zajednici Srbije i Kosova preko glave i u interesu im je da se završi kako god“, ukazao je Mijačić i naveo da to, ipak, nije u interesu ni Srba, ni Albanaca.

Srbija i Kosovo moraju da regulišu svoje odnose da bi svi mogli da idu napred bez sukobljavanja, napomenuo je on.

„Da li će to de jure ili de fakto biti priznanje Kosova, ne bih se u to mešao. U mnogim segmentima Srbija je de fakto priznala autoritet kosovske vlade na celoj teritoriji kroz Briselski sporazum, a osim toga, ukinula je građanska prava građana Srbije na severu Kosova“, ocenio je Mijačić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar