Foto:TANJUG/KABINET POTPRESEDNICE VLADE/bs

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva Evropska unija i da ne doprinosi dobrosusedskim odnosima u regionu, saopštio je njen kabinet.

„Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primer za druge. Umesto toga, veštački se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, koji su na svaki način upućeni jedni na druge, a odgovornost za to je pre svega na političarima“, rekla je ona.

Dodala je da „nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može da sakrije nastavak nedemokratskog ponašanja Vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima našeg naroda, protivno vrednostima i praksi Evropske unije, čijem članstvu čitav region teži“.

„Ova odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora i verujem da će naši građani razumeti i tu poruku“, navela je Mihajlović.

Crnogorski zvaničnici najavili su da će ta zemlja prvih dana juna otvoriti granice prema onim državama koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje, odnosno u kojima je broj zaraženih korona virusom 25 na 100.000 stanovnika.

Prve zemlje su prema kojima će Crna Gora otvoriti granice su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Mađarska, Albanija i Grčka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare