Foto: Vesna Lalic / Nova.rs

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da je zaštita javnog zdravlja u vreme vanrednog stanja zbog širenja zaraze korona virisa najvažniji prioritet države, a da je preporuka ministarstva da se, gde god je to moguće, radovi izvode na gradilištima na otvorenom uz maksimalnu zaštitu radnika u skladu sa preporukama Vlade.

Govoreći o funkcionisanju saobraćaja, transporta i građevinarstva u vreme vanrednog stanja, Mihajlovićeva je naglasila da je preporuka ministarstva da se gde god je to moguće radovi izvode na gradilištima na otvorenom uz maksimalnu zaštitu radnika u skladu sa preporukama Vlade.

„Danas na sedam najvećih infrastrukturnih gradilišta imamo angažovano oko 2.700 radnika. Kineske kompanije ovog trenutka rade na obilaznici oko Beograda, američke kompanije ‘Behtel’ i ‘Enka’ rade na izgradnji Moravskog koridora i trenutno nemamo zastoja. Naša preporuka je i da kompanije ostalim zaposlenima koji rade u zatvorenom prostoru, ukoliko je moguće, omoguće rad od kuće“, istakla je Mihajlovićeva za TV Prva.

Potpredsednica Vlade je istakla da međunarodni drumski transport u i kroz Srbiju funkcioniše.

„Transport funkcioniše u ovom trenutku otežano, ali funkcioniše. To je od vitalnog značaja kako bi do naših građana, ali i građana okolnih zemalja, stigla roba koja se prevozi kamionima. Mi smo oslobodili međunarodni transport mera zabrane, uz vremensko ograničenje od 12 sati za drumski tranzit kroz Srbiju, i to smo dogovorili sa našim kolegama iz regiona kako bi svi građani dobili potrebnu robu. Kada je u pitanju snabdevanje Srbije, naši vozači prvo dolaze do mesta odredišta, a potom se javljaju sanitarnim inspektorima“, kaže Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.

Kada je reč u putovanjima građana, Mihajlovićeva je istakla da u vreme vanrednog stanja stranim državljanima nije dozvoljen ulaz u Srbiju, dok naši državljani koji dolaze iz zemalja u kojima postoji žarište korona virusa idu u karantin od 28 dana.

To je mera, dodaje, koja se primenjuje na svim graničnim prelazima, kao i na aerodromima u Beogradu i Nišu.

„U karantin od 28 dana idu svi naši državljani koji dolaze iz Švajcarske, Italije, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke. Naši državljani koji dolaze iz drugih zemalja biće u samoizolaciji 14 dana. Važno je da se ovo poštuje, jer što smo disciplinovaniji, to će biti bolje svima“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je navela i da je na putu do studija TV Prva videla da je mnogo manje ljudi na ulicama, ali da ima onih koji se i dalje ne pridržavaju mera koje je donela Vlada Srbije.

„Apelujem na naše građane i građanke da su odgovornost, disciplina i solidardnost jako važni u ovom trenutku kako bismo zajedno što lakše prebrodili ovo teško vreme. Šta je mesec dana naspram onoga što nas u životu tek čeka“, zaključila je Mihajlovićeva.