Foto: Vesna Lalic / Nova.rs

Budimo odgovorni i solidarni jer će sitaucija u vezi sa korona virusom potrajati, poručila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i istakla da je funkcionisanje transporta prioritet.

„Javno zdravlje građana i građanki Srbije je na prvom mestu, paralelno brinemo i o privredi i danu posle. Sistem funkcioniše, pozivam sve još jednom na disciplinu, strpljenje i solidarnost, da svi zajedno doprinesemo što manjem širenju virusa, jer ova situacija će potrajati“, rekla je Mihajlović.

Ona je gostujući na RTS rekla da je njen prioritet da u vreme opštih restrikcija u kretanju funkcioniše transport u i kroz Srbiju kako bi naši građani bili snabdeveni svime što je potrebno, saopštila je pres služba ministarke.

„Teretni saobraćaj na teritoriji Srbije funkcioniše, otežano, ali sa svakim danom se beleži napredak. U toku jučerašnjeg dana u Srbiju je ušlo 3.507 kamiona, od toga 1.500 za snabdevanje naše zemlje, dok ih je pre tri dana bilo samo 900 ukupno. U stalnoj sam komunikaciji sa svim kolegama iz regiona kako bismo obezbedili da transport funkcioniše, jer snabdevanje građana je od vitalnog interesa“, istakla je Mihajlović.

Ona je istakla da vozači kamiona prolaze kroz sve mere kontrole, da vozači koji su u tranzitu kroz Srbiju imaju 12 sati da izađu sa naše teritorije, dok naši vozači čim odvezu kamion na istovar idu u izolaciju do sledećeg putovanja.

Mihajlović je istakla i da su ogromne gužve na granicama kada se radi o putničkom saobraćaju.

“Videli smo sinoć kolonu dugu 30 km na Batrovcima. Molili smo nedeljama i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije naše građane koji žive u inostranstvu da se suzdrže od putovanja u ovom periodu. Mi ne možemo da im zabranimo da uđu u svoju zemlju, ali treba da znaju da će od 24 do 28 dana biti u karantinu. S druge strane, strancima je ulazak u našu zemlju zabranjen”, izjavila je ona.

Mihajlović je rekla i da je izvršena restrikcija avio saobraćaja kako bi se širenje virusa svelo na najmanju moguću meru, dok unutrašnji saobraćaj u Srbiji funkcioniše, ali sa izmenama zbog uvođenja zabrane kretanja od 20 do 5 časova.

„Eventualno ukidanje unutrašnjeg saboraćaja i obustava gradskih prevoza biće odluka koja će se doneti u skladu sa preporukama struke i kriznog štaba“, dodala je ona.

Potpredsednica Mihajlović se osvrnula i na građevinarstvo i istakla da na sedam gradilišta u Srbiji radi oko 2.700 radnika.

“Preporuka Ministarstva je da se radi na gradilištima koji su na otvorenom, uz poštovanje svih mera bezbednosti. Moramo misliti i o danu posle, a to znači da uz javno zdravlje kao najveći prioritet, vodimo brigu paralelno i o privredi”, zaključila je Mihajlović.