Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs, Vesna Lalić

Republička izborna komisija sinoć je najzad objavila konačne rezultate parlamentarnih izbora, ali su prilikom pisanja saopštenja njegovi autori napravili ozbiljne gafove. Naime, RIK je objavio da je SNS osvojio milion glasova manje nego što je to prvobitno saopšteno, SPS-u je dodelio 27,62 odsto glasova više, a kada se saberu procenti navedeni u saopštenju ispada da su koalicije oko SNS-a, SPS-a i SPAS-a osvojile neverovatnih 102,48 odsto glasova izašlih na izbore!

Nedavno održane parlamentarne izbore obeležile su brojne nepravilnosti, počev od slikanja glasačkih listića, javnog glasanja, bugarskog voza…, pa do značajno većeg broja listića u kutijama nego broja glasača navedenih u zapisnicima, zbog kojih su između ostalog poništeni izbori na 234 biračka mesta.

Da sve to padne u drugi plan pobrinuo se RIK, koji je u saopštenju, objavljenom na sajtu tog tela, nakon utvrđivanja konačnih rezultata napravio niz ozbiljnih grešaka.

Kada je reč o listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ RIK je „potrefio“ procenat osvojih glasova (60,65 odsto) i broj osvojenih mandata u Skupštini (188), ali je u prvom saopštenju naveo da je koalicija oko SNS-a osvojila 953.998 glasova, umesto 1.953.998.

I dok je naprednjacima Republička izborna komisija „oduzela“ milion glasova, koaliciji SPS-JS uvećala je rezultat za 27,62 procenta. Socijalisti su osvojili 10,38 odsto glasova, a u objavi na sajtu RIK-a pisalo je da su dobili podršku 38 procenata izašlih na izbore.

Iz prve dve napravljena je potom i treća greška. Naime, kad se sabere SNS-ovih 60,68 odsto glasova, SPS-ovih nepostojećih 38 odsto i Šapićevih 3,83 procenata dobije se 102,48 odsto, što je, naravno, matematički nemoguće.

Bojan Klačar, programski direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je očigledno neko pogrešno uneo podatke na sajt.

„Nije automatizovan proces i ne postoji nikakva aplikacija koja bi povezala bazu podataka sa sajtom, već se oni ručno ubacuju. I tu je očigledno došlo do greške prilikom unosa tih podataka“, kaže Klačar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare