Marko Đurić/youtube

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić spada u grupu mladih lavova SNS, koji je imao meteorski politički uspon, još od početaka ove stranke, kada je predstavljan kako mladi i perpsktivni pravnik i patriota, posebno na čuvenom "Fokus radiju", gde je često gostovao i zastupao SNS. Uspon u karijeri međutim, ne vezuje se samo za SNS. Naprotiv, koraci su bili negde na suprotnoj strani od one koju zastupa i koju često optužuje da je upropastila Srbiju. Na njegove početke podsetio nas je isečak sa VHS snimka, koji je ponovo počeo da kruži društvenim mrežama.

Naime, negde sredinom 2018. prvo na Fejsbuku, a onda i na Jutjubu, isplivao je stari VHS snimak mladih otporaša nastao verovatno negde u leto 2000. godine dok je Slobodan Milošević i dalje suvereno držao kompletnu vlast. Pokret “Otpor” je tada u državnim medijima označavan kao “NATO pešadija”, “šaka plaćenika i domaćih izdajnika” i pod stalnim policijskim pritiscima i prepadnim akcijama u kojima je veliki broj članova ovog pokreta, ali i simpatizera privođen i premlaćivan.

Snimak koji je verovatno skinut sa VHS kasete prikazuje mlađanog Đurića, koji je inače 1983. godište, kako dolazi u prostorije „Otpora“ na obuku o ponašnju na policijskom saslušanju, koja tih godina nisu bila nimalo suptilna, posebno prema otporašima, kada je znao da padne šamar ili pesnica u glavu, ali i vezivanje lisicama za radijator i pendrečenje.

Đurić na samom početku snimka kaže: „Naježim se svaki put kad neko zazvoni na vrata“.

Takođe iz simulacije saslušanja u policiji saznajemo da je Đurić postao član „Otpora“ od decembra 1999.

Na pitanje islednika ko ga je doveo on kaže da je to učinio sam, i da je za „Otpor“ saznao na osnovu zastave.

Takođe na simulirano pitanje ko otpor finasira Đurić kaže da to čine ljudi iz Srbije i emigracije koji su zbog situacije u ovoj zemlji morali da je napuste.

Na pitanje zašto su napustili zemlju, zbog kriminala, poput njega, Đurić kaže da on nije kriminalac i da nikada nije bio privođen i da je ovo privođenje sramno, posle čega dolazi do smeha prisutnih.

Simulirani islednik mu zatim sugeriše u čemu je pogrešio, a onda dolazi do prekida snimka.

Biografija Marka Đurića

Marko Đurić, aktuelni šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, rođen 25. juna 1983. u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu, a potom i Pravni fakultet (2002 – 2010.). Godine 1999. priključio se pokretu “Otpor“. Kao tinejdžer oprobao se u novinarstvu, uređujući i vodeći omladinski politički tok šou na Radio Beogradu 202 tokom 2001. i 2002. godine. Član je Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, a 2009. postao je koordinator pravnog tima i asistent zamenika predsednika stranke Aleksandra Vučića. Od 2010. član je Glavnog odbora SNS. Tokom 2011. pomogao je osnivanje i počeo koordinaciju rada stranačkog tima za spoljnu politiku i evropske integracije. Posle izbora u maju 2012. postavljen je za savetnika predsednika za spoljnu politiku, a krajem iste godine postao je član Predsedništva SNS. Maja 2014. godine Vlada Srbije postavila ga je za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Za potpredsednika Srpske napredne stranke izabran je na Skupštini SNS, održanoj 28. maja 2016. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare