Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnik Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević ocenio je danas da je izlaznost birača u Srbiji, naročito u velikim gradovima, manja od 50 odsto, razlog zbog koga međustranački dijalog treba vratiti za sto, ali i ocenio da su najveći gubitnici ovih izbora oni koji su se uzdržali od glasanja.

„Manja izlaznost u odnosu na ranije bila je donekle očekivana ispod 50 procenata, posebno u velikim gradovima. Beograd je smanjio izlaznost i više nego drugi delovi Srbije“, kaže on i dodaje da veliki procenat, kako procenjuje, onih koji nisu glasali opravdava vraćanja međustranačkog dijaloga u Srbiji.

On smatra i da smanjivanje cenzusa nije doprinelo da se u parlamentu nađe više različitih stranaka što je, kako dodaje, još jedan razlog da se nastavi dijalog, ne navodeći sa kojim strankama, ali kao teme razgovora vidi mehanizme koji bi propravili političku klimu, probleme i teret, koji nose oni koji raspolažu dvotrećinskom većinom.

On pri tom, kao najveće gubitnike izbora smatra građane koji više nemaju predstavnike u parlamentu, mlade koji ove izbore, kako kaže, nisu videli kao svoje i zato nisu glasali.

„Natpolovična većina građana, koja se uzdržala od izbora, može se smatrati najvećim gubitnicima, ali dve, tri poslednje decenije višestranačkog života dovele su da građani nemaju poverenje u demokratiju“, rekao je Antonijević koji smatra da je jutro posle izbora prerano govoriti o nepravilnostima tokom izbornog procesa.

Antonijević kaže da je važno podsetiti i da je korona uticala na izbore, na izlaznost na birališta, ali i na davanje glasova pojedinim strankama, uz očekivanja da će se uskoro znati koliko građana zbog epidemije nije izašlo na birališta.

Kada je reč o tome u kojoj meri je bilo nepravilnostima na izbornim mestima i da li su ovo bili mirni izbori, Antonijević upućuje na posmatrače.

„Kada smo im verovali tokom pandemije treba da verujemo i sada onima koji su stručni da prate izbore a bili su na velikom broju biračkih mesta“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar