Siniša Mali / Foto: Vesna Lalić

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali odbacio je danas kritike lidera Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa na program ekonomskih mera za podršku privredi i građanima, uz ocenu da su neozbiljne i neodgovorne i da dovode građane u zabludu.

Mali je u saopštenju naveo da Ðilas iz svoje udobne fotelje iznosi apsolutne laži i time unosi nemir među građane.

On ističe da je još jedna Ðilasova „laž“ da će mere Vlade nastuptiti tek u junu i navodi da je već najavljeno da će mere biti implementirane odmah.

Mali tako navodi da će već sutra početi prijava za odlaganje poreza i doprinosa na zarade i za isplatu novčane pomoći u iznosu od 30.000 dinara, da će sutra biti objavljen i poziv Fonda za razvoj za preduzeća koja su zainteresovana za jeftine kredite, dok će isplata novčane pomoći u iznosu minimalne zarade početi u maju.

Osvrćući se na Ðilasovu izjavu o „epidemiji otkaza“, Mali mu je poručio da pogleda stanje u najvećim svetskim ekonomijama, pa da onda govori o hiljadama otpuštenih radnika.

Mali navodi da milioni građana širom sveta gube posao, da Austrija, koja ima malo više stanovnika od Srbije, ima 20 puta više otpuštenih ljudi.

„Naši poslodavci su, nakon što smo predstavili mere, vratili na hiljade ljudi na posao. Hvala im jer veruju u svoju državu. Oni znaju da ispunjavamo ono što obećamo“, navodi Mali.

Komentarišući Ðilasovu ocenu da su mere apsurdne, Mali pita šta je apsurdno u tome što država pomaže svakom zaposlenom u privatnom sektoru da dobije bar minimalnu platu.

„Šta je apsurdno u tome što odlažemo poslodavcima plaćanje poreza i doprinosa na zarade? Šta je apsurdno u tome što će svaki punoletni građanin Srbije dobiti 100 evra? Šta je apsurdno u tome što će privrednici imati na raspolaganju jeftine kredite? Šta je apsurdno u tome što ne smanjujemo plate u javnom sektoru i što povećavamo plate medicinskim radnicima? I što su penzioneri dobili novčanu pomoć od 4.000 dinara? Svi ekonomisti i privrednici hvale ove ekonomske mere, samo smetaju Draganu Ðilasu, jer čovek ima svoju političku agendu i želi samo najgore svojoj zemlji i građanima“, navodi Mali.

Ministar kaže i da pomoć države treba usloviti neotpuštanjem radnika i mesecima nakon ukidanja vanrednog stanja i da zato poslodavci i vraćaju radnike na posao, što će vratiti i privredu na stabilne noge.

Mali ocenjuje da Ðilas nije ni pročitao ekonomski program i dodaje da je vlada ponosna na ekonomske mere koje je donela jer će pomoći zaposlenima da zadrže svoje poslove i imaju sigurne plate, a preduzećima da opstanu i nastave da rade „brže i bolje“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram