Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Umesto da Aleksandar Vučić kao predsednik svih građana pozove opoziciju na zajedničku borbu protiv koronavirusa, on se ponaša isključivo kao predsednik svoje stranke koja je u jeku kampanje, njegovo ponašanje je skandalozno i nedostojno funkcije koju obavlja, rekao je u intervjuu za Nova.rs predsednik Demokratske stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju, Zoran Lutovac.

Prvi čovek demokrata je mišljenja da ima dosta tema gde je potrebno da budemo solidarni kao društvo i odupremo se, kako kaže, nasilničkom i protivustavnom orgijanju autokratske vlasti.

O Gordani Čomić i Saši Paunoviću istaknutim, sada već bivšim članovima DS, o Savezu za Srbiju, vlasti, opoziciji koja je donela odluku da izađe na izbore, u razgovoru sa predsednikom demokrata koji je na tu funkciju izabran 2. juna 2018. godine.

Bili ste u samoizolaciji, koliko vam je i da li vam je to teško palo?

Bio sam u samoizolaciji jer sam se susretao sa mnogo ljudi pre nego što je objavljen prvi slučaj obolelog od koronavirusa u Srbiji. Nije mi teško palo, jer sam smatrao da mi je to dužnost i da je samoizolacija odgovoran čin. Preusmerio sam se na rad od kuće i prilagodio se okolnostima.

Šta mislite o donetim merama od uvođenja vanrednog stanja?

Vanredno stanje samo je pokazalo jasnijim potpunu uzurpaciju vlasti od strane jednog čoveka. Samo uvođenje vanrednog stanja je bilo urađeno pošto su prethodno već donete neke mere koje su suzile manevarski prostor za delovanje i skoncentrisale odlučivanje u ruke malog broja ljudi.

Faktički, to se svelo na odlučivanje jednog čoveka. Drugim rečima, parlament koji je već osam godina potpuno marginalizovan, u slučaju donošenja vanrednog stanja, sveden je na meru koju mu je dodelio Vučić – na puki servis autokrate koji mu u tom trenutku nije bio potreban.

Da li su preduzete mere donele rezultate?

Nezadovoljstvo članova Kriznog štaba kao i nervozne reakcije predsednika države koji je nastupao kao portparol Kriznog štaba i kao predsednik vlade i kao ministar zdravstva i kao ministar spoljnih poslova i kao ministar unutrašnjih poslova – ukazuje na to da rezultati nisu ni izbliza na očekivanom nivou.

Potom, ako uporedite konkretno ono što je obećavano ili najavljivano sa onim šta se stvarno desilo – jasno je da je bilo mnogo propusta i loših procena. Na primer, kasnilo se sa ozbiljnim pristupom opasnosti od koronavirusa i izostalo je masovno testiranje koje je bilo pompezno najavljeno.

Predsednik koji je preuzeo palicu rukovođenja krizom nije se ponašao kao integrativni faktor, nego kao političar u kampanji i to je pogrešan korak koji je generalno usmerio pogrešan pravac suočavanja sa krizom. Ipak, ono što je najiritantnije je prebacivanje odgovornosti na građane.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako gledate na odnos predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom vanrednog stanja?

Upravo je to deo bezprizorne političke kampanje. Takvo ponašanje izaziva neprijatnosti, odbojnost, pa i gnušanje kod velikog dela građana.

To su drastični primeri političkog neukusa i odsustva bilo kakvog osećaja odgovornosti i razumevanja trenutka u kojem se nalazimo…

Umesto da kao predsednik svih građana pozove opoziciju na zajedničku borbu protiv koronavirusa, on se ponaša isključivo kao predsednik svoje stranke koja je u jeku kampanje – on proziva opoziciju da ništa ne radi osim što kritikuje njega i vladu, i zajedljivo poručuje da umesto toga daju neku donaciju i pomognu svojoj zemlji u borbi protiv koronavirusa. Skandalozno ponašanje, nedostojno funkcije koju obavlja.

Ništa bolji nije ni odnos prema medijima. Kampanja koja se vodi protiv slobodnih medija je u maniru najgorih autokratija, a vrhunac dostiže hapšenjem vaše novinarke Ane Lalić. Međutim, u tom slučaju je reakcija bila brza, žestoka i svestrana. Reagovala su profesionalna udruženja, opozicija, nevladine organizacije, međunarodna zajednica… Tek kumulativnim dejstvom ovih reakcija došlo je do rezultata.

Mislim da ima još dosta tema gde je potrebno da budemo solidarni kao društvo i odupremo se nasilničkom i protivustavnom orgijanju autokratske vlasti. Tu prvenstveno mislim i na Aleksandra Obradovića i na Jovanu Popović i na sve one kojima se protivpravno uskraćuju osnovna prava i slobode.

Šta je po vašem mišljenju neophodno odmah preduzeti kako bi sanirali ekonomske posledice ove pošasti?

SzS je još na početku neposredne opasnosti od koronavirusa dao predloge neophodnih ekonomskih mera koje bi trebalo odmah preduzeti. Potom su ekonomisti Demokratske stranke zajedno sa kolegama iz SDS-a detaljnije i razrađenije predložili šta bi trebalo učiniti u paketu sa socijalnim merama zaštite najugroženijih sugrađana.

Ekonomisti DS i SDS-a upozorili su da je jedan od najvećih potencijalnih problema privrede ulazak u „spiralu nelikvidnosti“, jer će neplaćanje poreza, doprinosa i komunalnih usluga, dovesti do problema sa likvidnošću u javnom sektoru,“koji će se vrlo brzo kao bumerang vratiti privatnom sektoru“ zato su predložili da država u ovom trenutku upumpa nova sredstva privrednim društvima i fizičkim licima, uz njihovu obavezu da servisiraju svoje obaveze prema državi tamo gde je to moguće.

SzS je skoro nevidljiv tokom vanrednog stanja, šta je razlog tome?

Nije SZS nevidljiv, naprotiv, ima ga u slobodnim medijima koji prenose predloge mera za borbu protiv koronavirusa i za zdravlje građana.

A još više ga ima u režimskim medijima gde se vodi bezprizorna kampanja protiv SZS, novinara i protiv svih koji se usuđuju da postave pitanja.

Nema ni vas, ni DS u javnosti, zašto?

Ima nas, tamo gde nas može biti: u medijima koji nisu pod kontrolom ili uticajem režima, redovno se oglašavamo na društvenim mrežama i na našem sajtu.

Od samog početka predlažemo kako se suočavati sa pandemisjkom krizom, reagujemo na indolentnost i pogrešne poteze vlasti. Predlagali smo mere o zaštiti socijalno ugroženih, starijih od 65 godina, invalida, beskućnika.

Davali smo predloge mera za podršku zdravstvenim radnicima, penzionerima, poljoprivrednicima. Druga je stvar što je taj prostor koji nam je dostupan daleko skučeniji u odnosu na onaj koji imaju Aleksandar Vučić i njegovi sateliti.

Neposredno pred početak pandemije, DS je bio glavna tema, zbog Saše Paunovića, Gordane Čomić… Kako gledate na njihove odluke sada?

Mislim da u ovom trenutku to nije tema od značaja za građane, ali ako me već pitate ne bih ja trpao u isti koš Gordanu Čomić i Sašu Paunovića.

Saša Paunović je u skladu sa statutom tražio podršku da bude izuzet od odluke o bojkotu lokalnih izbora u Paraćinu i nije je dobio , a za odluku Gordane Čomić da učestvuje na izborima na listi druge političke organizacije smo saznali iz medija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Da li ste razočarani odlukom Gordane Čomić da se priključi organizaciji Srbija 21?

Jesam.

Vaše mišljenje o strankama i organizacijama iz opozicije koje su donele odluku da izađu na izbore?

Nema tu mnogo opozicije. O ono malo što je ima, ne želim da se izjašnjavam.

Hoće li bojkot preživeti koronu?

Bojkot nije sam sebi svrha. Uz pomoć bojkota hteli smo da se izborimo za ono što pripada svim građanima Srbije: vladavinu prava, slobodne medije i slobodne i poštene izbore.

Sve što se dešavalo pre i za vreme vanrednog stanja potvrđuje opravdanost ideje bojkota – nepristajanja na zarobljenički status u zarobljenoj državi i društvu.

Smatram da je ključno pitanje: koju ćemo cenu platiti mi građani da bismo preživeli vladavinu nekompetentne i neodgovorne vladavine? Sada nije vreme za politička razračunavanja, ali to ne znači da ćemo ćutati na ono što nije u redu.

Još na samom početku pandemije smo rekli da je vreme za solidarnost i da bi bilo odgovorno da svi pokušamo da damo doprinos u borbi za živote i zdravlje građana. To, međutim, o ne znači da bi trebalo da ćutimo kada se gazi Ustav i kada se vanredno stanje brutalno zloupotrebljava u političke svrhe.

Postoji li dugoročni plan za DS kad sve ovo prođe?

Plan je da se držimo vrednosti na kojima se Demokratska stranka temelji od osnivanja i da svoj program prilagođavamo novim izazovima i okolnostima.

Pred Demokratskom strankom je težak period, ali mi ćemo se spremno suočiti sa njim. Teškoće koje nas očekuju veliki su izazov za sve nas u stranci, zato je važno da radimo ispravne stvari, da nas iskušenja ne povuku na pogrešnu stranu.

Ne bavimo se politikom da bismo sebi olakšavali posao nego da bismo radili za javno dobro i građane. Ako se budemo rukovodili tim načelima neće biti nepremostivih prepreka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram