Foto:Nemanja Jovanović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je u Novom danu da je ovo druga vlada u Prištini koja pada "faktički zbog taksi". "Prva Haradinajeva vlada je pala zbog toga što je uveo takse od 100 odsto, ovo je druga vlada koja na direktan ili indirektan način pada zbog taksi ili recipročnih mera. Verujem da će one biti na neki način uklonjene, da počne trgovina normalno da funkcioniše, a s druge strane da se otvori prostor političkom dijalogu", kaže on.

Prema njegovim rečima, „šteta od, pre svega taksi koje su prvobitno uvedene od 100 odsto i sada ovih recipročnih mera na dnevnom niovu se meri u proseku oko milion evra“.

„Mera reciprociteta je još gora i teža za trgovinu nego takse. Roba na Kosovo ide, ali to nije roba iz Srbije, naši prevoznici prevoze stranu robu, njima ne traže nikakve posebne dokumente i sertifikate, već one uobičajene“, kaže on.

Kako je rekao, „ovo je druga vlada na Kosovu koja pada faktički zbog taksi“.

„Prva Haradinajeva vlada je pala zbog toga što je uveo takse od 100 odsto, ovo je druga vlada koja na direktan ili indirektan način pada zbog taksi ili recipročnih mera, druga stranka po jačini u toj vladi DSK Isa Mustafa je insistirao na ukidanju mera jer na tome insistiraju SAD, mislim da će, s obzirom na sastav te vlade, one biti ukinute ili suspendovane na neki rok, verujem da će one biti na neki način uklonjene, da počne trgovina normalno da funkcioniše, a s druge strane da se otvori prostor političkom dijalogu“, kaže on.

Prema njegovim rečima, svakako da je dobro da dijalog što pre otpočne.

„Preduslov je ukidanje svih barijera u trgovini između centralne Srbije i Kosova, međunarodna zajednica bar deklarativno pokazuje interes za nastavak dijaloga. Nisam veliki optimista, kad god taj dijalog da počne, da će dati neki rezultat, bar ne u nekom kratkom vremenskom periodu, ja bih voleo da se to dogodi, ali ne znam samo kako da se dogodi“, kaže on.

Ne misli, kaže, da su SAD promenile poziciju kad je u pitanju nezavisnost Kosova.

„Ko god dođe na vlast u SAD tu poziciju neće promeniti. Moramo da sarađujemo sa svakim, ne samo u SAD, nego u bilo kojoj zemlji sveta“, kaže on.

„Trgovina i trgovci položili ovaj ispit“

Govoreći o posledicama pandemije koronavirusa na privredu, kaže da ćemo, ukoliko dođe do drugog talasa, sigurno biti mnogo pripremljeniji nego za prvi talas“.

„On je došao iznenada, neočekivano u celom svetu, imajući u vidu taj iznenadni karakter ove krize, dimenzije krize na globalnom planu. glavna zasluga ide našim proizvođačima, trgovcima, nismo imali duži period da imamo nestašicu nečega, trgovina i trgovci su položili ovaj ispit, a zasluga je na tome da imamo dobru sirovinsku bazu“, kaže on.

Kako je rekao, onlajn trgovina raste iz godine u godinu, za vreme pandemije jeste skočila, a videćemo koliko je trajno, dodaje.

„Svakodnevno moguće prijavljivanje za vaučere“

Kada je reč o turizmu, kaže da će se videti kolika će šteta na kraju biti.

„Nema sumnje da će biti velika. Naša je prvobitna procena bila da je to biti samo na osnovu deviznog priliva, onda smo imali mart gde je devizni priliv bio duplo bolji. U prvih pet meseci ova šteta će biti manja nego prognozirana, a kolika će na kraju biti šteta, to zavisi od ovih ključnih meseci. Da li ćemo uspeti da dovedemo deo stranih turista ili ne, naš glavni adut su manifestacije koje se sad održavaju tokom avgusta meseca“, kaže on.

Svake godine imamo iz zemalja bivše Jugoslavije 25 odsto ukupnog broja stranih turista, iz zemalja šireg okruženja imamo još oko 14 odsto, kaže on.

„To je 40 odsto od ukupnog broja stranih turista, u ovom trenutku mi računamo na te turiste, kada pričamo o turistima. Fokusirani smo u ovom trenutku na domaće goste sa akcijom sa vaučerima, pospešivanjem, kampanjom, gde pokušavamo da naše turističke destinacije učinimo vidljivim. Prijava će trajati sve do novembra, imamo 400.000 vaučera, do sada je iz ovog kontingenta podeljeno 65.000, svakodnevno ljudi mogu da se prijavljuju“, kaže on.

Kako je rekao, Vrnjačka Banja je skoro popunjena za jul i avgust, Zlatibor takođe, Sokobanja…

„Već imamo neke najave da bi turistička sezona, što se tiče domaćeg gosta, mogla da bude jako dobra. Seoski turizam je bio jedan od motiva sa vaučerima, da pospešimo ta mala seoska gazdinstva, izdavaoce privatnog smeštaja na selima, one koji se bave etnoturizmom, to je bila prvobitna zamisao sa akcijom sa vaučerima“, kaže on.

„U Crnu Goru izvozimo kao u Kinu, Ameriku i Tursku zajedno“

Komentarišući odnose na relaciji Beograd-Podgorica, kaže da misli da je naš interes da imamo dobre odnose sa svim zemljama u regionu.

„Te tenzije se nekad moraju okončati, ne možete večno živeti sa svojim komšijama u tenzijama. Kad sam govorio o tim odnosima, govorio sam jezikom vrlo jednostavnih brojki koje govore o tom odnosu, mi u Crnu Goru izvozimo jednako kao u Kinu, Ameriku i Tursku zajedno. Crna Gora ima interes da to prepozna, da se ostvari potpuno slobodan protok ljudi, oni imaju interes, kao što imamo i mi, jer mi tokom letnje sezone prodajemo više robe Crnoj Gori nego inače“, kaže Ljajić.

Ističe da „želimo normalizaciju, želimo da se ova stvar što pre reši“.

„Verujem da će državni organi da revidiraju ovu odluku i omoguće da i turisti iz Srbije normalno putuju“, kaže on.

„Ekonomija mora da bude ispred politike“

Prema njegovim rečima, „ekonomija mora da bude ispred politike“.

„Zaista mislim da u suštinskom smislu nema napretka u bilo kom društvu u bilo kojoj zemlji u kojoj je politika prva o kojoj se govori. Ekonomija mora da bude na prvom mestu, to zvuči kao fraza, ali ja to suštinski govorim, debata jeste potrebna i oko drugih tema“, kaže.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar