Foto: Profimedia.rs

Nije tačna informacija da je albanska roba "preplavila" sever Kosova i Metohije, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Izvor: Tanjug

Što se tiče ove informacije ona je netačna. Mi smo juče slali ljude u prodavnice i veletrgovine pre svega na severu. Nema robe koja je u tim količinama došla iz Albanije, čak nema uopšte robe iz Albanije. Imamo šećer i jaja iz Albanije u pojedinim manjim prodavnicama, ali nemamo u veletrgovinama te vrste robe“, rekao je Ljajić za Prvu televiziju.

Ljajić je izjavio da su pojedine zemlje iz okruženja, zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH, povećale svoj izvoz za 30 do 60 odsto.

„Ukoliko ostanu neke barijere i ako se takse ukinu opet se neće olakšati povratak robe na tržiste Kosova. Ako na fakturama traže da piše da roba ide u Republiku Kosovo, onda je naši carinski organi ne mogu propustiti“, rekao je Ljajić.

Ljajić je poručio da je jedino rešenje da se takse u potpunosti ukinu i da se nastavi dijalog.

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije Priština je uvela u novembru 2018. godine. Kosovski premijer Aljbin Kurti nedavno je izjavio da je planu da od 15. marta prvo budu ukinute takse na sirovine, te da je to “znak dobre diplomatske volje i posvećenosti Prištine da nastavi dijalog sa Beogradom”. On je rekao i da će Priština od 1. aprila ukinuti sve takse na 90 dana, ukoliko srpska strana pokaže „dobru volju“, odnosno prekine kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti i eliminiše trgovinske i necarinske barijere prema Kosovu.