Foto:N1

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević uočava izvesnu dozu užurbanosti EU da se konačno reši problem Kosova.

Komentarišući nastavak briselskog dijaloga Beograda i Prištine, Lazarevićeva za jutarnji program „Probudi se“ na TV Nova S kaže da se primećuje iznenadna žurba zvaničnika EU.

„Svaki razgovor naravno da predstavlja napredak, naročito posle 20 meseci koliko su zvanični razgovori bili blokirani. Ovaj najnoviji podsticaj EU u razgovorima, uz svu moguću podršku da se razgovori nastave, u meni lično unosi neku vrstu zebnje. Primećujem neku vrstu užurbanosti zbog SAD, posle Ričarda Grenela kada je Amerika pokušala da vodi dijalog dve strane, pa se to završilo fijaskom“, istakla je Lazarevićeva.

Evropljani, kako dodaje, poslednje dve godine nisu pokazivali užurbanost koju ona sada primećuje.

„U rešavanju kosovskog pitanja mi se svaka vrsta užurbanosti čini signalom da se pred pregovarače ili makar pred jednu stranu, stavljaju „fait accompli“ ponude. Da je nešto vremenski ograničeno i, kao po pravilu, neki eksplicitni zahtev. Ovo govorim ne na osnovu saznanja, nego iskustva iz ranijeg vremena“, poručuje urednica portala Kossev.

Ona kaže da se plaši da Evropljani sada ponovo imaju vremenski rok koji nije dugačak, dodajući da će Unija imati eksplicitan zahtev za Srbiju.

„Osnovna razlika između američkog i evropskog pristupa do sada je bila, od blokade dijaloga, u tome da Evropljani nisu pokazivali užurbanost. Štaviše, mnogi EU zvaničnici kada su govorili o dijalogu, naglašavali su da ne žure, da je pre svega važno postaviti dobru osnovu za razgovore, pa se početak razgovora očekivao tek na jesen. Međutim, ova Lajčakova inicijativa me podseća u nekom smislu na Grenelovu inicijativu, kad je u pitanju vremenska dinamika“, navela je Lazarevićeva za „Probudi se“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare