Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak napisao je na Tviteru, nakon zvaničnog imenovanja na tu funkciju, da je počastvovan time što mu je poveren tako važan zadatak.

„Zapadni Balkan mi je oduvek bio na srcu, dugo radim u tom regionu. Čast mi je što mi je poveren ovaj važan zadatak. Radujem se što ću raditi zajedno sa predstavnicima Srbije i Kosova, sa šefovima EU, i bliskoj saradnji sa SAD“, naveo je Lajčak.

Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od petka je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.

Kako je navedeno, zadatak Specijalnog predstavnika EU biće da postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i doprinese jačanju dobrosusedskih odnosa i pomirenju između partnera na zapadnom Balkanu.

Dodaje se da će njegova uloga biti da “pomogne zemljama regiona da pravaziđu nasleđe prošlosti i doprinese doslednosti i efikasnosti aktivnosti EU na tom području”.