Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Vršilac dužnosti premijera Кosova Aljbin Кurti izjavio je danas da zahtevi za više testiranja nisu zamena za prevenciju širenja koronavirusa na Кosovu.

„Mi smo preduzeli mere jer su neophodne za predupređenje širenja COVID 19 i novi slučajevi koji budu danas objavljeni su stari dve nedelje. Ja želim da kažem da testiranje nije zamena za prevenciju, prevencija nema alternative. Sa jedne strane imamo ljude sa korona virusom koji nemaju simptome, sa druge strane imamo ljude koji imaju lake simptome i na testiranju su negativni, iako imaju virus“, kazao je Кurti.

Pošto se radi o nepoznatom virusu za koji ne postoji vakcina, Кurti kaže da je jedino rešenje i spas prevencija.

„Ja vas sve pozivam da ne skrenete pažnju sa prevencije, jer je prevencija odlučujuća. Ideja da se prevencija može zameniti testiranjem utiče na stvaranje relaksacije i ne pomaže, naprotiv“, kazao je kosovski premijer.

Ministarstvo zdravlja zajedno sa Nacionalnim institutom javnog zdravstva će do 4 maja oceniti ostaju li na snazi sadašnje mere ograničenja kretanja ili će doneti nove mere, kazao je Кurti.

„Mi ne donosimo političke odluke, niti kao Vlada niti kao Ministarstvo zdravlja bez naučnih preporuka. U situaciji smo kada naše odluke treba da se vode više naukom nego li demokratijom, kako smo se do sada naučili“, kazao je on.

Ponovio je stav da su vanredni parlamentarni izbori nakon pandemije jedino zakonsko i ustavno rešenje za krizu i održavanje nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

„Rušenje je demokratije pristup kojim želiš da rušiš vladu bez spremnosti za nove izbore. To je manipulativan i otuđujući pristup“, kazao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar