Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti razrešio je dužnosti svog političkog savetnika Škeljzena Gašija, nakon njegove jučerašnje izjave da su "pojedini pripadnici OVK vršili ratne zločine" koja je izazvala lavinu negativnih komentara u Prištini.

„Neke njegove jučerašnje izjave imale su pogubne posledice za dobar rad aktuelne vlade. Mislim da bi bilo bolje da debatu u kojoj je on učestvovao nije započeo sa pozicije mog savetnika“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku, a preneo je Kossev.

Kurti se zahvalio na doprinosu sada već bivšem savetniku, uz poruku da „ceni kritičko razmišljanje“.

„Postoji toliko mnogo stvari oko kojih se slažemo u sadašnjosti, postoje i stvari oko kojih se iz prošlosti ne slažemo. Gospodin Gaši nije lak sagovornik. Iz ove poteškoće sam to naučio“, dodao je Kurti.

Škeljezen Gaši
Foto: printscreen/@Televizioni7

Savetnik kosovskog premijera Škeljezen Gaši juče je u emisiji Frontal na T7 izjavio da bi svi koji su počinili zločine tokom rata trebalo da budu kažnjeni. Rekao je da su pojedini „pripadnici OVK počinili zločine nad nedužnim civilima“, i da se ovi navodi nalaze u izveštajima međunarodnih organizacija, a da „Dik Marti nije antialbanac“.

Ubrzo su usledile mnogobrojne negativne reakcije u kosovskoj javnosti, pozivi da Gaši da ostavku, kao i da tužilaštvo pokrene istragu. Među onima koji su tražili ostavku Gašija su i dva čelnika Samoopredeljenja. Ova izjava naišla je na osudu veterana OVK koji zahtevaju od tužilaštva da pokrene istragu, kao i zvaničnika mnogih političkih partija na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare