Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Vršilac dužnosti premijera privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti rekao je nakon stupanja na snagu odluke kosovske vlade da taksu na robu iz Srbije zameni postepenim uvođenjem reciprociteta, da to "proširuje mogućnosti međusobnog poštovanja država i prava".

On je na svom Fejsbuku napisao da će primena mera reciprociteta od strane kosovskih vlasti biti postepena i srazmerna ponašanju srpskih vlasti.

„Reciprocitet, u principu i na delu, proširuje mogućnosti međusobnog poštovanja države i prava. Ne postoji suštinski razvoj našeg regiona ako su dozvoljeni napori da se Republika Kosovo i njeni građani postave kao nejednaki. Tako naša odluka potvrđuje jednake međudržavne odnose, poštovanje univerzalnih prava i stvara atmosferu pravde između društava“, napisao je Kurti.

Kako je dodao, „Opšti sporazum o carinama i trgovini“ (GATT) iz 1947. godine, izmenjen 1994. godine, koji je osnivački instrument Svetske trgovinske organizacije, priznaje osnovna načela reciprociteta i nediskriminacije.

„Ovi principi se primenjuju za obezbeđivanje jednakog tretmana strana u trgovinskim politikama uklanjanjem barijera“, napisao je on.

Kurti je dodao i da je od stupanja na snagu CEFTA, 2007. godine Srbija primenjivala brojne necarinske trgovinske barijere za Prištinu, uključujući tranzitne, tehničke i političke prepreke.

„Dakle, Srbija je nanela štetu izvoznicima i uvoznicima iz Republike Kosovo što je rezultiralo visokim trgovinskim deficitom za našu zemlju“, tvrdi Kurti.

U objavi je Kurti naveo i mere koje Beograd primenjuje kao necarinske barijere, a među kojima su označavanje proizvoda pod patronatom EU, nepriznavanje vozila registrovanih na Kosovu, nepriznavanje profesionalnih kvalifikacija i dokumenata.

Kurti je dodao i da mora da postoji princip međusobnog poštovanja „tako da ne postoje prepreke između dve države.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram