Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas, povodom 100 dana rada vlade, da su se sve stranke starog režima udružile kako bi srušile vladu koju vodi, i ocenio da se suočio sa frustriranim predsednikom koji je svakodnevno ometao njegov rad, prenosi Koha.

„U ovih sto dana vladavine, oslobađanje države od onih koji su je zloupotrebljavali je počelo i neće se zaustaviti“, kazao je Kurti.

Izglasavanju nepoverenja njegovoj vladi Kurti je rekao da su doprineli zajedno svi oni koji su vladali Kosovom poslednjih 20 godina.

„Imali su za cilj da smene jednog premijera i jednu vladu koja se po svakom parametru pokazala uspešnom uključujući i rukovođenje pandemijom koronavirusa. Zašto toliki inat? Zašto takva žurba da se preuzme mesto premijera“, upitao je Kurti.

Kazao je da je za 100 dana doneto 190 odluka.

On je istakao da su donete odluke za uštedu javnog novca i zaustavljanje zloupotreba javnih položaja, zahvaljujući čemu se obogatio uski krug političke elite, koja je kontrolisala državu.

„Protiv njih se ne može izboriti za 100 dana, ali preduzeli smo prave korake donošenjem ispravnih odluka iako smo u tom periodu imali i prepreke kao što su globalna pandemija, frustrirani predsednik koji svakodnevno blokira rad vlade, kao i opozicija koja se okupila oko njenog rušenja“ rekao je je Kurti.

Kako je naveo, u poslednje tri sedmice vladi je bilo teško da radi svoj posao kako treba u borbi protiv pandemije, jer su morali da sačekaju odluku Ustavnog suda.

Prema njegovim rečima, zloupotrebe u javnom sektoru su prestale, a smanjenjem kabineta ostvarila se ušteda od 1,4 miliona evra godišnje, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar