Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Lider pokreta Samoopredeljenje (LVV) Aljbin Kurti izjavio je danas da će se na sastanku u Vašingtonu 27. juna predstavnicima Beograda i Prištine "servirati sporazum“ i da se nastavak dijaloga odvija na zahtev Srbije.

„Nastavak dijaloga je u skladu sa zahtevima Srbije – i vremenski i sadržajno. Datum sastanka 27. juna je zato što dolazi posle 21. juna kada se u Srbiji održavaju izbori i 24. juna kada Vučić odlazi u Moskvu na susret sa Putinom“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

On smatra da je na Kosovu „beskorisna vlada koja zavisi od svakog člana Srpske liste“, stvorena „da bi Srbija bila zadovoljna“.

To je „vlada koja je uklonila reciprocitet sa Srbijom i obavezala se posredniku (SAD Ričardu) Grenelu da neće tražiti članstvo za Kosovo u međunarodnim organizacijama, što predstavlja odricanje od člana 17. Ustava Kosova“, kazao je Kurti.

„U stvari, pre dijaloga kao procesa, ovo izgleda kao jednodnevni sastanak na kojem se poslužuje (servira) sporazum“, napisao je Kurti.

Ocenio je da takav pristup donosi štetne dogovore, a da se takav sporazum ne može sprovoditi i dobija podršku „samo političara poput kosovskog predsednika Hašima Tačija i kosovskog premijera Avdulaha Hotija koji ne predstavljaju narod Kosova“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar