Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti izjavio je večeras da će poslušati savete pravnih stručnjaka i otiči sutra na sastanak sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Sastanak je sazvan radi konsultacija o daljim postupcima nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

„Moji pravni savetnici imaju obavezu da ocene poziv predsednika. Njihov predlog je da odem na sastanak sutra, a ja ću kao premijer videti detalje, bez razmišljanja o konsultacijama oko vlade jer bi to bilo kršenje Ustava, jer nismo u postizbornoj situaciji“, potvrdio je Kurti u emisiji „Desku“ na KTV.

Prema njemu predsednik se ponaša kao da je 25. mart isto kao 3.februar, kao da nikada nisam izabran za premijera.

Kazao je da predsednik Kosova ne sme da ima tendenciju da usmerava ili oblikuje političku volju, niti je na njemu da ukazuje kakva vlada je potrebna, prenosi Kosovo online.

„Predsednik nije zadovoljan svojim ustavnim ovlašćenjima, on bi morao da bude fer i da uđe u politiku. Predsednik ima ceremonijalnu ulogu, on ima ulogu državnog beležnika. I u tom smislu, predsednikov interes za dnevnu politiku znači da mu je mesto u političkim strankama, a ne u predsedničkoj fotelji“, ukazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, Tači želi da ima ovlašćenja kojih nema po ustavu.

„Ili da menjamo Ustav, što je neizvodljivo, ili neka se uključi u dnevnu politiku i takmiči“, ocenio je Kurti.

Odlazeći premijer je naveo je i da se odnosi sa međunarodnom zajednicom takođe nisu promenili i dodao da se redovni susreti sa stranim ambasadorima nastavljaju, a da je glavna tema borba protiv širenja koronavirusa.

Izvor: Kosovo online

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram