Nova Video

Asistent na FPN Despot Kovačević kaže da su transkripti sastanka predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pokazali da iznad svega stoji pragmatičnost među odnosima dve zemlje.

On je na gostovanju u jutarnjem programu „Probudi se“ na TV Nova S rekao da je ruska strana ovog puta pokazala veću distancu nego inače.

„Srbija i Rusija gaje jedan pragmatičan odnos, a posle toga i jedan poseban odnos. Naglašena je vrsta političkog iinteresa koji bi trebalo da imaju i jedna i druga zemlja. Lično smatram dobrim načinom saradnje. U našim medijima se ti razgovori predstavljaju kao bratski razgovori dva pravoslavna naroda. Sve to postoji, ali naglašavsanje pragmatičnosti govori o jednom političkom trenutku u kom se Vučić zadesio pred put u Brisel i Vašington“, smatra Kovačević.

Na pitanje kakva je to pragmatičnost sa ruske, a kakva sa srpske strane, asistent na FPN objašnjava time da je ruski pragmatizam očigledan u Srbiji.

„Ruska federacija je vlasnik dobrog dela naše naftne industrije i drugih preduzeća. Iz ugla Srbije to se vidi u podršci Rusije u Savetu bezbednosti, koja je u svakom trenutku bila neupitna. Prebacivanje težišta sa EU na SAD oko Kosova i pomeranje klatna gde je SAD faktor, ne odgovara ni Rusiji ni EU“, navodi Kovačević.

On dodaje da se u poslednje vreme može primetiti popuštanje Rusije po pitanju neodustajanja od rezolucije 1244 SB UN.

„Paradokslano je da mi ublažavamo stav Rusije po pitanju Kosova, koje je naše najvažnije pitanje. Nije Srbija tražila od Rusije da popusti po pitanju rezolucije 1244. Svi bolji poznavaoci pitanja dijaloga Beograda i Prištine govore o tome da nisu upućeni u moguće teme susreta u Vašingtonu. Neke izjave Ričarda Grenela su pokazale da on stavlja akcenat na ekonomsku saradnju Beograda i Prištine. On je time pokušao da pokaže dominaciju SAD i da se nekako preskače EU“, naveo je Kovačević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare