Foto:EPA/KUSHTRIM TERNAVA

Pismo predsednika Kosova Hašima Tačija, upućeno premijeru u ostavci Aljbinu Kurtiju, u kojem navodi da Kurti nije iskoristio svoje pravo da predloži mandatara za sastav Vlade, izazvalo je oštru polemiku na društvenoj mreži Tviter između kosovskih političara i izaslanice Evropskog parlamenta za Kosovo Viole Von Karmon.

„Zašto predsedniče dovodite u opasnost svoju zemlju“, napisala je Karmon na svom Tviter nalogu, nakon sastanka Hašima Tačija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu, reagujući Tačijevu konstataciju da Kurti nije iskoristio pravo da formira vladu.

Na njenu objavu reagovao je poslanik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići, koji je poručio Karmon da bi trebalo da je bude sramota zbog nepoštovanja koje iskazuje prema kosovskim demokratskim institucijama.

„Šta mislite, ko redovno objavljuje tako bezobrazne i oštre komentare protiv odluka većine predstavnika građana Kosova? Sram vas bilo“, napisao je Krasnići.

Na Krasnićijevu opasku da bi predstavnicu EP trebalo da bude sramota, nadovezala se Vale Gjonbalaj, zaposlena u kabinetu Aljbina Kurtija.

„U stvari, vas bi trebalo da bude sramota zbog nepoštovanja slobodne volje građana da biraju svoje predstavnike. Vlada se bira na osnovu demokratskog izbornog sistema koji garantuje naš Ustav, a ne oduzimanjem države. Idite kući“, odgovorila je Gjobalaj Krasnićiju.

Izaslanica Evropskog paralmenta za Kosovo Viola Von Karmon i ranije je kritikovala političku situaciju na Kosovu. Ona je pre pre i posla izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija isticala da je protiv takve odluke, a često je govorila da ne podržava nastupe i zahteve specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog  Srbije i Kosova Ričarda Grenela.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar