Foto: EPA-PHOTO/EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/stf/nie/cl/ow

Poslanici kosovske skupštine, prema najavama, trebalo bi danas da razmatraju Nacrt zakona o zaštiti borbe OVK, uprkos reakciji dela javnosti, pojedinih stranih diplomata i Srba sa Kosova, koji su ocenili da bi usvajanje ovog zakona ugrozilo slobodu govora, a takođe i rad Specijalnog suda u Hagu.

Sa druge strane, predstavnici albanskih partija na Kosovu podržali su donošenje takvog zakona, negirajući da navode o tome da on ugrožava ikakva građanska prava, uz tvrdnju da on ne zadire u nadležnosti Krivičnog zakonika, prenosi portal Kosovo online.

Kako se navodi u prvom članu Nacrta, u koji je portal imao uvid, cilj zakona je „zaštita vrednosti borbe OVK, koja je svojim požrtvovanjem, angažovanjem dala neprocenjivi doprinos Oslobodiladkoj borbi Kosova i bila odllučujući faktor za slobodu i nezavisnost naroda Kosova“.

Zakonom se određuje i „institucionalna i građanska obaveza za zaštittu vrednosti borbe OVK“, a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Članom 6. se nalaže Kosovskoj vladi da reaguje u slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK na osnovu naloga vlasti u Beogradu.

„U slučaju pritvora ili hapšenja veterana OVK, na osnovu međunarodnih naloga za hapšenje koje je izdala Srbija iz političkih motiva, Vlada Kosova preduzima potrebne mere za zaštitu veterana i u roku od pet dana mora pismeno da obavesti Skupštinu o preduzetim merama“, piše u članu 6.

Navodi se da je svaki zvaničnik i građanin Kosova dužan da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene tim zakonom.

Zakon o vrednostima OVK je predložila Demokratska partija Kosova još početkom 2018. godine, a iako je protiv osnivača te stranke Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, napisana optužnica u Specijalnom sudu u Hagu, zbog sumnje da su na čelu OVK počinili ratne zločine, sredinom prošlog meseca kosovska vlada odobrila je Nacrt zakona i uputila ga skupštini na razmatranje.

Hotijeva vlada je to učinila istog dana kada je u Hagu počelo četvorodnevno ispitivanje kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o vrednostima OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Vučić je dodao da će predlog zakona o OVK samo još snažnije homogenizovati Srbe na Kosovu.

Navodi iz Nacrta zakona nisu ostavili ravnodušnim ni međunarodne diplomate u Prištini, pre svih američkog ambasadora Filipa Kosneta, koji je upozorio da je predloženi zakon pogrešan način pokazivanja poštovanja prema OVK.

„Kriminalizuje se sloboda govora, zastrašuju se građani. Njime se odvraća od praktičnih napora za razumevanje i podučavanje istorije Kosova“, poručio je američki ambasador.

Predstavnici Srba na Kosovu ističu da ih brine najava glasanja za nacrt zakona o vrednostima OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar