Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca izjavioje danas na video-sednici Saveta bezbednosti UN da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić vara svoje sagovornike iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, ali i druge, tvrdeći da je dijalog Srbije i Kosova o statusu i državnosti Kosova.

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik) Konjufca je na video-sednici kazao da „sam gospodin Dačić vodi kampanju. Išao je kod država koje su priznale nezavisnost Kosova i varao ih je u vezi sa karakterom i statusom dijaloga“.

Ali, rekao je kosovski ministar, „naš dijalog sa Srbijom nije dijalog o statusu i državnosti Kosova. Evropski zvaničnici i SAD nazivaju ga dijalogom za poboljšanje odnosa između dve države, ali gospodin Dačić ide kod nekih država članica UN varajući ih da je to dijalog o statusu“, kazao je Konjufca.

Konjufca je rekao da su odnosi Kosova i Srbije teški i da je Vlada Kosova uverena da se mogu poboljšati samo putem iskrenog i ravnopravnog dijaloga.

„U cilju stvaranja takve situacije, naša vlada (Kosova) je 1. aprila odlučila da povuče taksu od sto odsto za robu iz Srbije i BiH. Istovremeno smo uspostavili postepene mere reciprociteta kako bismo odgovorili na mnoge barijere koje je Srbija postavila za našu robu. Mi mislimo da za uspostavljanje normalnih odnosa sa Srbijom i regionom, Srbija treba da ukine netarifne trgovinske barijere i da prekine sa kampanjom protiv nezavisnosti zemlje“, kazao je on.

Ministar je Srbiju pozvao i da prestane da finansira paralelne strukture vlasti na Kosovu.

Konjufca je rekao da su parlamentarni izbori održani na Kosovu 6. oktobra prošle godine „demonstrirali visoki stepen demokratskog kapaciteta građana Kosova i pozitivno su ocenjeni od strane međunarodnih posmatrača“.

Opozicija je dobila te izbore, a odziv glasača u opštinama sa srpskom većinom je bio veći u odnosu na ranije izbore.

U Skupštini Kosova je deset poslanika iz redova srpske zajednice, kao i pripadnika drugih manjinskih zajednica.

„Rezolucija 1244 SB UN iz 1999. godine je usvojena u drugačijoj situaciji i njen cilj je bio da se reši humanitarna katastrofa, da se prekine rat i da se raseljeni vrate svojim kućama i zaustavi etničko čišćenje koje se dogodilo na Kosovu kaao projekat etničkog čišćenja od strane Srbije“, kazao je Konjufca.

Sada je situacija drugačija, kazao je on, i dodao da se iz izveštaja Generalnog sekretara UN vidi da poslednjih šest meseci nije bilo međuetničkih incidenata.

„Stoga je došlo vreme da UNMIK okonča svoju misiju“, ocenio je on.

Konjufca je rekao da je kao ministar spoljnih poslova Kosova učestvovao na mnogo sastanaka na regionalnom nivou Zapadnog Balkana na kojima su bili i predstavnici Srbije.

„Utisak koji sam stekao tokom tih sastanaka je da Srbija ne uspeva da shvati jednu običnu činjenicu: da je Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula 2010 godine ocenio da su zakonitost i legalnost proglašavanja nezavisnosti Kosova nepovratni. Taj sud je eksplicitno rekao da smatra da izjava o nezavisnosti Kosova koja je usvojena 17. februara 2008. godine, nije pogazila međunarodno pravo i zakone. Što pre Srbija to shvati, tim pre će biti koristi kako za Srbiju i Kosovo tako i za region“, kazao je odlazeći šef kosovske diplomatije.

„Nije Kosovo to pitanje postavilo pred taj sud, to je uradila Srbija, oni su to tražili od tog poštovanog suda. Hipokrizija je da se od suda zahteva odgovor i da se on ne poštuje“, ocenio je Konjufca.

Ističući da je većina zemalja članica SB UN priznala Kosovo, Konjufca je pozvao i druge zemlje da ga priznaju, jer će time, kako je rekao, „poštovati ne samo pravo Kosova, već i odluku Međunarodnog suda pravde, i time podržati mir, bezbednost i regionalnu saradnju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare