Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Izglasavanjem nepoverenja Skupštine Vladi Kosova u ponoć 25. marta doprinelo je da Kosovo ima vladu u ostavci, ali ona ima sva ovlašćenja kao i Vlada na dužnosti, sem predlaganja zakona Skupštini Kosova, piše danas Koha ditore.

Kosovo je ostalo bez vlade u najkritičnijem trenutku borbe protiv pandemije korona virusa, kojim su na Kosovu, prema najnovijim podacima, zaražene 86 osobe, dok je jedna osoba izlečena, a jedna preminula.

Profesor na katedri Ustavnog prava Pravnog fakulteta u Prištini Flamur Hiseni izjavio je da Vlada Kosova u ostavci, na osnovu ustavnih i zakonskih rešenja na snazi, nema nikakvih ograničenja u ostvarivanju poslova koje ima i vlada, sem da predlaže zakonska rešenja.

„Vlada radi sa svim kapacitetima sem predlaganja zakona, tako da u takvim situacijama jedino Skupština ostaje ‘bez posla’. To je regulisano članom 82 Ustava Kosova“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „jedini problem u takvoj situaciji je nedostatak kontrole Vlade od strane parlamenta“.

I portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu rekao je da će Vlada nastaviti da ostvaruje svoje zadatke.

„Vlada će kao juče, danas ili sutra nastaviti da rad u službi građana Kosova. Vlada Aljbina Kurtija ima sva ovlašćenja sem da predlaže zakonska rešenja“, rekao je Krieziu.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je juče, posle smenjivanja prvog zamenika premijera Avdulahah Hotija, da neće povlačiti ministre i zamenike ministara iz redova svoje stranke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram