Foto:instagarm BUDUCNOSTSRBIJEAV; arhiva

Novi sastav Vlade Srbije najavljen je za kraj ovog ili početak idućeg meseca, a iza kulisa bukti rat za fotelje. Rat je neizvestan jer je jedini arbitar u njemu predsednik Vučić, koji određuje i koalicione partnere i kurs Nemanjine 11 i personalna rešenja. Uprkos tome, pokušali smo verno da vam predstavimo kako izgleda ova igra "muzičkih stolica".

Tekst koji sledi bavi se glasinama i spekulacijama, koje je nemoguće potvrditi ili demantovati, pošto o njima odlučuje isključivo Aleksandar Vučić. S obzirom da je njegov manira vladanja takav da ni sami kandidati do kraja nisu sigurni da li će biti izabrani, to dodatno otežava prognoziranje.

PROČITAJTE JOŠ...

Uz tu ogradu, lista za sada izgleda ovako.

Oni sigurno idu

Prema ranijim saznanjima našeg portala, gotovo je izvesno da u budućoj vladi funkcije ministara neće obavljati Rasim Ljajić, Goran Trivan i Goran Knežević, a male šanse da se na tim pozicijama zadrže imaju Vladan Vukosavljević i Zoran Đorđević.

Oni sigurno ostaju

Najveće šanse da ostanu u Nemanjinoj 11 ima ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je i prvi na listi Srpska napredne stranke za parlamentarne izbore, kao i Ana Brnabić, aktulena premijerka, za koju se ranije spekulisalo da želi da ode iz vlade. Ministarsku fotelju verovatno će zadržati i Siniša Mali, uprkos svim aferama koje su ga pratile od kako je aktivno politički angažovan.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Kada se spekuliše o novom ministru policije, u priči se uglavnom pominju imena Bratislava Gašića, aktuelnog načelnika BIA, ili ministra vojnog Aleksandra Vulina. Saradnja BIA i MUP u prethodnom periodu bila je „plodonosna“ pa ne bi bilo iznenađenje da se Gašić vrati u Vladu koju je napustio nakon skandala sa seksističkom šalom upućenom novinarki.

Poslednjih se nedelja, međutim, pominje i da bi Ivica Dačić, lider SPS, mogao vratiti na poziciju koju je prvi put držao u vreme koalicije sa DS. To je, navodno, bila jedna od ponuda koju mu je Vučić uputio, ali čini se da Dačić nije sklon da prihvati ovaj „vrući krompir“.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bs

Ipak, iako se mesecima unazad spekulisalo da je pozicija ministra unutrašnjih poslova maltene upražnjena nakon što su afere oborile rejting Nebojše Stefanovića, ne izgleda kao da šef beogradskog odbora SNS planira promenu posla, što znači da bi mogao ostati na čelu policije i u narednom mandatu.

Ministarstvo pravde

I u pravdi je gužva. Pretpostavlja se da ministarka Nela Kuburović neće obavljati tu funkciju u sledećoj Vladi, između ostalog i zbog toga što je tokom prvog talasa korona virusa postala majka.

Na njenom mestu viđeno je nekoliko kandidata. Prema tim spekulacijama, dosadašnja predsednica Skupštine Maja Gojković mogla bi u Nemanjinu na mesto Kuburović, ali Gojković se pominje kao kandidat i za druge fotelje (pre svega ministarke kulture).

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Čedomir Backović, dugogodišnji pomoćnik ministra pravde i „siva eminencija“ srpskog pravosuđa takođe je neko ko figurira za mesto ministra, ali tako je bilo i pre izbora Kuburović. Unutar ministarstva kandidaturu ističe i sekretar Radomir Ilić, ali nije poznato ko ga (i da li ga iko) u tome podržava. Među advokatima takođe se glasno govori da bi ministar mogao da bude i Goran Petronijević, ali bi mu prošlost u SPS i sadašnja bliskost SNP Nenadu Popoviću i ruskoj struji u ovom slučaju mogla predstavljati više opterećenje nego pomoć.

Javna je tajna da veliku ulogu u pravosuđu Srbije iza kulisa ima predsednikov savetnik Nikola Selaković, koji je i sam obavljao tu funkciju, ali se njegovo ime sada ne pominje.

Ministarstvo zdravlja

Nova.rs  je već pisao da će jedno od strateški važnijih mesta u Vladi, ministarstvo zdravlja, možda dobiti novog ministra – nakon godina suverene vladavine Zlatibora Lončara.

Prema saznanjima Nova.rs aktuelni ministar Zlatibor Lončar mogao bi da sa ove funkcije ode na čelo Bezbednosno informativne agencije i na toj funkciji zameni Bratislava Gašića. Jedno vreme mediji su pisali da bi u Lončarevu fotelju mogla da sedne i Darija Kisić Tepavčević, ali je ona navela da je niko nije zvao u Vladu, niti je razmišljala o tome. O Kisić se ovori kao o novoj direktorki instituta Torlak.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Lončarovu fotelju mogla bi da popuni Sanja Radojević Škodrić v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, dok bi njeno mesto mogao da zauzme Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Ministarstvo kulture

Vlada Vukosavljević verovatno ima najmanje šanse da ostane u Vladi. Ipak, za njegovom foteljom i ne vlada tolika „jagma“, pa ni taj scenario nije isključen. Za sada, u javnosti se jedino pominje neizbežna Maja Gojković, a da  će se u nju vratiti Ivan Tasovac – nema ni potvrde ni prevelikih indicija.

PROČITAJTE JOŠ...

Ministarstvo omladine i sporta

I Vanja Udovičić je – makar u kuloarima – bivši ministar. Spekulacije kažu da bi na ovu poziciju – koju su u eri SNS držali različiti ministri – mogao da dođe i Aleksandar Šapić, ako bi se koalicija sa SNS na kraju ipak desila. Opet, glasine govore i da je Šapić već dobio tu poziciju, kao previše „sitnu“ za njegov politički apetit.

Foto:Vesna Lalić

Ministarstvo privrede

S obzirom da je ministar Knežević takođe (prema sopstvenim rečima) na izlaznim vratima Nemanjine, spekulacije o njegovom nasledniku su pojačane. „Pol poziciju“ drži definitivno Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je razmtran i za ministra finansija, makar u onom periodu kada je Siniša Mali bio pod najvećim pritiskom zbog plagiranog doktorata. Kako se ta afera hladi, a Čadež ostaje jedna od osoba kojoj predsednik Vučić poklanja poverenje, nova fotelja za njega mogla bi biti ona u ministarstvu privrede.

Dok je Knežević zbog zdravstvenih problema odsustvovao sa posla, najviše se eksponirao državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović. Ipak, njegove šanse su relativno male.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarstvo ekologije

Poslednje dane u Vladi odbrojava i ministar ekologije Goran Trivan, a kako se spekuliše, u trci za njegovu fotelju su funkcionerke SNS Marija Obradović i, pogađate –  Maja Gojković.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Prema poslednjim najavama, ovo ministarstvo biće podeljeno na najmanje dva resora, a jednim od njim nastaviće da upravlja ministarka Mihajlović. Ko će preuzeti drugi sektor – potencijalno saobraćaj – za sada nije poznato. Takođe, nije poznato ni da li će taj resor preuzeti naprednjaci ili njihovi koalicioni partneri (s obzirom da nije poznato ni ko bi ti partneri mogli biti).

Ko će biti premijer

Za kraj, ostaje poslednja dilema – ko će biti novi premijer? Premijerka Brnabić samouvereno je rekla da ona ostaje jedna od dve osobe koja je u trci za mandatara, a to se poklapa i sa nezvaničnim informacijama. Druga osoba je Miloš Vučević, aktuelni gradonačelnik Novog Sada.

Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iz trke su prethodno ispali Branislav Nedimović, aktuelni i budući ministar poljoprivrede i prvi na listi SNS za izbore 21. juna, kao i Siniša Mali o kom se razmišljalo pre izbora.