Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nebojša Zelenović, lider ZZS i gradonačelnik Šapca, boriće se na izborima za još jedan mandat na čelu tog grada, a kao glavnog protivnika on je u više navrata označio Milana Ostojića Sandokana, za koga je rekao da je prvi čovek naprednjaka u tom gradu i "najveća pretnja po Šabac". Ko je zapravo Sandokan, osuđeni kriminalac koji navodno seje strah po Šapcu, da li je zaista pretnja Zelenoviću na izborima i ima li veze sa Srpskom naprednom strankom?

Odluku o izlasku na izborima i napuštanju politike bojkota Nebojša Zelenović i njegova stranka doneli su krajem februara. Tada je izjavio da za takvu odluku ima podršku ogromnog broja građana i dodao da je SNS u Šapcu postala političko krilo „šabačke grupe“ na čijem čelu stoji Milan Ostojić Sandokan.

„Građani će na izborima doneti odluku da li nastavljamo da gradimo Šabac kao moderan grad u kom može da se živi dobro ili će se vlasti dokopati Sandokan“, naveo je tada Zelenović.

Dok ga gradonačelnik Šapca uoči odluke o izlasku na izbore nije pomenuo, Milan Ostojić Sandokan nije ni bio poznat široj javnosti. Eventualno građanima Šapca, imajuću u vidu da je bio član takozvane šabačke grupe, čiji su pripadnici, kako je objavio Danas, osuđeni zbog pet ubistava, trgovine drogom i pljačke pošte u Splitu 2008. godine.

Kako je objavio taj list, presudom Specijalnog suda iz maja 2013. Ostojić je označen kao organizator grupe, nastale 2006. koja je delovala u više republika bivše Jugoslavije i da donosio je sve odluke. Prvobitna kazna bila mu je 20 godina, ali ju je Apelacioni sud prepolovio u decembru 2015. godine i osudio ga samo za podstrekavanje na ubistvo Siniše Kromeka, a oslobodio ga za još jedno podstrekavanja na ubistvo i zločinačko udruživanje, kao i za trgovinu drogom.

I dok je jasno da njegov kriminalni dosije postoji, njegova veza sa SNS-om za sada se svodi na gradske spekulacije. Lokalni mediji objavili su da kolaju priče da je Sandokan čovek koji iz senke vodi lokalnu politiku naprednjaka, ali ova informacija nije dobila zvaničnu potvrdu. Njegovog imena nema na listi koalicije oko SNS-a za lokalne izbore.

Iako se nakon optužbi Zelenovića da je Milan Ostojić prvi čovek naprednjaka ta stranka nije oglašavala, u naknadnim odgovorima za medije naprednjaci su poručili da on nije njihov član. To su za „Blic“ rekli u SNS-u, a poverenik SNS za Šabac Boban Birmančević za portal Espreso je rekao da je Sandokan priča koja nema veze sa tom strankom.

„Sandokan je neko ko je za određene radnje koje je uradio u prošlosti odgovarao, osuđen je, taj proces je završen. Čovek je završio sa kaznom koji je dobio. S druge strane, Sandokan nije priča koja je vezana za SNS“, rekao je Birmančević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare