Foto:EPA-EFE/SRĐAN SUKI

Misija KFOR saopštila je danas da su 7. avgusta, oko 17:20 časova, pripadnici misije iz Regionalne komande Istok sproveli sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica. Saopštenje pripadnika KFOR-a dolazi nakon vesti da su pripadnici srpske Žandarmerije u Karačevu, selu u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije gde su svojim prisustvom uznemirili albansko lokalno stanovništvo.

U saopštenju se navodi da se od 2008. godine sinhronizovane patrole Kfora i Vojske Srbije rutinski sprovode zajednički duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda.

Misija KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije, ukazuje se u saopštenju.

KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije, a ta linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima.

To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a i to je bio slučaj i ovog puta.

KFOR će nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim mandatom da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar