Foto:Screenshot/NiskaTelevizija/Belami/Shutterstock

Odavno neka onlajn anketa na srpskim portalima nije izazvala takvu pažnju kao ona koju su sprovele "Južne vesti", regionalni portal koji je svoje čitaoce upitao ko bi po njima trebalo da bude novi gradonačelnik Niša. Iz grada koji broji skoro 190.000 duša, za dva kandidata SNS stiglo je - 500.000 glasova.

Saga je počela benigno.

PROČITAJTE JOŠ...

Portal „Južne vesti“ 24. jula objavio je tekst u kom konstatuje da „i pored glatke većine SNS-a, nova vlast u Nišu još nije formirana“.

„Izbori su održani 21. juna, iako su od organizacija koje su pratile ocenjeni kao jedni od najneregularnijih, ubedljivu pobedu odnela je Srpska napredna stranka koja će imati 47 odbornika u niškom parlamentu. Konstitutivna sednica zakazana je za dva meseca od izbora – 20. avgust, a o imenu gradonačelnika još ne govore ni u SNS“. piše portal, a potom nudi na glasanje potencijalne kandidate za gradonačelnika.

Među četiri ponuđena odgovora, našao se aktuelni graondačelnik Darko Bulatović, dva kandidata SNS – Draganu Sotirovski i Zvezdana Milovanovića – i opciju „neko četvrti“.

Prvo gnev…

Dan kasnije, kandidati SNS su negativno reagovali na kampanju:

Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

„Dok čitaoci Južnih vesti u anketi glasaju šta misle ko će između tri nezvanična kandidata SNS-a zaista i postati gradonačelnik Niša, njih dvoje – Dragana Sotirovski i Zvezdan Milovanović – svako na svom Fejsbuk profilu, kritikovali su anketu, namere Južnih vesti, ali su oboje objavili sliku rezultata u trenutku kada baš oni imaju prednost. Na Fejsbuk profilu Sotirovski, koja anketu naziva razonodom, slika je kada ona ima najviše glasova, dok je Milovanović, koji je naziva podmetačinom, takođe uhvatio baš trenutak kada je on u vođstvu“, navodi se u drugom tekstu „Južnih vesti“.

Sotirovski i Milovanović su anektu nazivali „razonodom“ i pozivali svoje partijske drugove da na nju „ne nasedaju“.

…pa obrt

Šta se tačno desilo do zaključenja ankete nije poznat, ali rezultati jesu bili interesantni.

„Više od pola miliona “glasova” stiglo je za 2 kandidata – Draganu Sotirovski i Zvezdana Milovanovića u anketi o budućem gradonačelniku Niša. Pobednika nema, jer i ne tako detaljne analize programera pokazuju da se glasalo botovski, uz pomoć TOR čvorova sa čak 440.000 glasova koji su stigli van Srbije. Južne vesti anketu proglašavaju nevažećom“, navodi se u jušeranjem tekstu portala.

Direktor „Južnih vesti“ rekao je da sumnje nema da su glasanje obavili i botovi (uz solidan „pešački rad“), ali i da su glasovi dolazili iz inostranstva.

„Za prvih 100 IP adresa, koje su generisale skoro 6.000 glasova (a taj trend se nastavlja za prvih par hiljada IP adresa), uglavnom su TOR čvorovi (zaštićene mreže) ili zakupljeni serveri koje se koriste uglavnom za distribuirane aktivnosti – botove u ovom konkretnom slučaju. Iz ankete su uklonjeni svi glasovi koji nisu iz Srbije, a gde je bilo više od 10 glasanja po IP adresi (oko 440.000). Iz ankete su uklonjeni svi glasovi koji su stigli posle zatvaranja ankete (35.000)“, rekao je Ognjanović.

Poništeni izbori

Za kraj, glavna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić napravila je paralelu između nedavno održanih izbora i ankete i kaže da u vanrednoj situaciji, kada se građani suočavaju sa posledicama epidemije i poplava.

PROČITAJTE JOŠ...

„Redakcija neće trošiti ljude i resurse, iako ih ima, da precizno utvrđuje ko tako očigledno manipuliše i kako je moguće da se toliki napor ulaže u lažiranje rezultata ankete. Zato rezultate proglašavamo nevažećim. Ovo je anketa bez pobednika. Poštovani SNS, ovo nisu izbori koje vi organizujete i ovde nepravilnosti imaju posledice. Ne želim da naše čitaoce dovodimo u zabludu i bilo kakvo manipulisanje rezultatima je nedozvoljeno“, rekla je glavna urednica Južnih vesti.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare