Foto: Ivan Dinić/Nova S

Član predsedništva Pokreta Metla 2020 Miloš Jovanović, reagujući na izjavu ruskog amabasadora, kazao je danas da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) jedini okvir za rešenje kosovskog pitanja i dodao da svaka relativizacija te rezolucije dovodi u opasnost očuvanje teritorijalne celovitosti Srbije.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da je Rezolucija 1244 SB UN usvojena nakon završetka ratnih dejstava u odbrani SRJ odnosno Srbije od NATO agresije i da ona predstavlja okvir „ne samo za proces pregovora između Beograda i Prištine, već i isključivi okvir za postizanje konačnog rešenja“.

„Zasnovana na međunarodnom pravu, Rezolucija 1244 SB UN garancija je stabilnosti na Balkanu, kao i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i kao takva mora imperativno ostati na snazi“, naveo je Jovanović.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da definitivno rešenje kosovskog pitanja treba da bude utvrđeno u Savetu bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN) donošenjem nove rezolucije koja bi zamenila važeću Rezoluciju 1244.

„Nepromenljiva pažnja SB UN prema kosovskoj tematici jedan je od preduslova regulisanja problema“, rekao je Bocan-Harčenko za današnje izdanje lista Politika.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare