Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od lidera Pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović izjavio je da bi izmene izbornog zakona i glasanje za čoveka a ne za listu, ukinule partijsku državu i ojačale nezavisno pravosuđe i medije .

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Jovanović kaže da prvo treba ukinuti mogućnosti da izrečene kazne za korupciju budu ispod zakonskog minimuma od dve godine zatvora.

„Treba uvesti instituciju agenta provokatora koji bi istraživao i dela vezana za korupciju“ istakao je Jovanović i obećao da će „Metla 2020″ doneti istinski zakon o poreklu imovine, koji će se odnositi na nosioce javnih funkcija od 1990. godine naovamo.“

Metla se zalaže za uništenje partitokratskog sistema jer je, kako kažu,“ danas u Srbiji partijska knjižica, naravno vladajuće partije, važnija i od radne i od studentskog indeksa.“

„To se može sprečiti promenom izbornog sistema u takozvani većinski, koji će omogućiti gradjanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu, a ne za anonimne liste, što će ubiti stranačku vojsku i moć lidera stranaka“.

„Kad se uništi moć stranaka koje vladaju, neće moći tako lako da pritiskaju medije, zovu urednike, utiču na finansijske tokove, vrše pritisak na ljude na lokalu“, rekao je lider Metle i dodao da i najbolji zakoni, ako sistem kakav imamo ostane isti, neće dati rezultate ni u čemu, pa ni u slobodi medija.

Smatra da je ukidanje partijske države rešenje i za slobodno pravosudje.

„Onda nećemo imati sramne slučajeve kao što je nelegalni objekat na Pančićevom vrhu koji dve godine niko ne sme da ode da sruši, ili potencijalnu trgovinu uticajem ministra Nebojše Stefanovića i njegovog oca“, rekao je Jovanović za Betu.

Životni standard gradjana, prema rečima Jovanovića, može se povećati reindustrijalizacijom privrede, uz poseban naglasak na razvoj namenske industrije i IT sektora.

„Ekonomska moć države može samo na taj način da se ojača, jer će to teško uraditi mala i srednja preduzeća. Takodje, potrebno je formirati Razvojnu banku, sa posebnim akcentom na sektoru poljoprivrede, gde je potrebno izvršiti edukaciju proizvodjača, stvoriti ambijent koji osigurava stabilnost i predvidljivost otkupnih cena, uz razbijanje monopola i kartela“, predložio je Jovanović.

„Pravni okvir za rešavanje problema Kosova i Metohije je Ustav Srbije i Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i u vezi sa tim ne sme da bude odstupanja, izjavio je lider Demokratske stranke Srbije i jedan od lidera Pokreta „Metla 2020“ Miloš Jovanović.

Iako očekuje da će taj proces biti dug, Jovanović veruje da se na kraju mora završiti reintegracijom srpske južne pokrajine u puni ustavnopravni poredak države Srbije.

„Okolnosti u svetu su se promenile, ne postoji više unipolarni svet kojim dominiraju SAD, i sad treba uporno i strpljivo da radimo i da ne žurimo. Uostalom, nismo jedini u takvoj situaciji. Imate primer Izraelaca i Palestinaca, kao i Grka i Turaka po pitanju Kipra. I niko nije odustao“, izjavio je Jovanović Agenciji Beta.

On nije hteo da ocenjuje izborne uslove, već je istakao da ne želi da se bavi bojkotom koji je legitimno sredstvo političke borbe, ali ga, kaže „smatra nesvrsishodnim što pokazuje i odustanak jednog po jednog aktera bojkota iz te priče“.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare