Foto: Printscreen/Facebook/Srpska napredna stranka

I treći spot Srpske napredne stranke objavljen u predizbornoj kampanji mogao bi da se nađe pod lupom nadležnih organa i to zbog zloupotrebe javnih resura, jer postoje ozbiljne indicije da je sniman u Rudarskom basenu Kolubara i da se u njemu koristi znak Elektroprivrede Srbije.

Naime, u izbornoj reklami naprednjaka, koja je objavljena na zvaničnoj Fejsbuk stranici SNS-a, pojavljuje se u ulozi radnika Miroslav Spasojević u uniformi sa znakom EPS-a, a ispod čijeg imena piše „Rudarski basen Kolubara Srbija“.

Spasojević u spotu govori da za radnike Kolubare „nema kiše, snega“, da „uvek moraju da rade, danonoćno, da bi Srbija imala struje“, da je tako bilo i za vreme koronavirusa, kao i da će „sačuvati posao“ i svojoj porodici „obezbediće još veću platu“. I sve to „zašto što predsednik Vučić brine o ljudima“ poput njega.

U tom spotu pojavljuje se i Aleksandar Vučić, predsednik države i lider SNS, koji obećava da „otkaza neće biti“ i da se „plate neće smanjivati“. Kako se može zaključiti, i taj deo predizborne reklame naprednjaka snimljen je u Kolubari, ali nije poznato da li je samo iskorišćen jedan od ranijih govora Vučića tokom posete tom rudarskom basenu ili je sniman namenski za izborni spot.

Tamara Branković iz organizacije Crta navodi za Nova.rs da i u ovom slučaju „postoji ozbiljna indicija da se radi o zloupotrebi javnih resursa u smislu korišćenja prostora i znaka javnog preduzeća u stranačke svrhe“.

Foto: Printscreen/Facebook/Srpska napredna stranka

„Očekujemo da Agencija za borbu protiv korupcije konzistentno donosi odluke i ovaj slučaj uzme u razmatranje“, ističe Branković.

Novinari portala Nova.rs kontaktirali su i direktora Agencije za borbu protiv korupcije Dragana Sikimića, sa namerom da saznamo da li je to telo analiziralo ovaj predizborni spot i da li je i u ovom slučaju došlo do zloupotrebe javnih resursa, ali je on odmah posle našeg predstavljanja prekinuo vezu.

Foto: Printscreen/Facebook/Srpska napredna stranka

Ta pitanja uputili smo i pismeno Agenciji za borbu protiv korupcije, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Inače, organizacija Crta juče je objavila da je po njihovom zahtevu Agencija za borbu protiv korupcije donela Rešenje u kom se navodi da je Srpska napredna stranka prekršila zakon na taj način što je za potrebe svoje promocije u izbornoj kampanji snimila reklamni video u kome je prikazana direktorka KBC „Zvezdara“ prof. dr Teodora Beljić Živković, koja u medicinskoj uniformi te ustanove izgovara promotivnu poruku.

Agencija je SNS izrekla meru upozorenja kojom se ta stranka obavezuje da se ubuduće pridržava tog člana Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i da tokom izborne kampanje, u svrhu svoje promocije, ne koristi zaposlene obučene u uniformama sa oznakama zdravstvenih ustanova.

Ranije je Regulatorno telo za elektronske medije zabranilo spot naprednjaka u kojem Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom o tome šta treba i zašto izgraditi u Srbiji i pri tome joj poručuje da će njenog tatu koji radi u Nemačkoj i „sve druge očeve vratiti iz inostranstva“. Tim spotom SNS je prekršila Pravilnik REM-a o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, u kom se navodi da je „zabranjeno koristiti učešće maloletnika u programu u političke svrhe ili na drugi način zloupotrebljavati to učešće“.