Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Umesto dugogodišnjeg prvog čoveka kragujevačkog SNS-a Radomira Nikolića, u izbornoj trci za gradonačelnika Kragujevca, trčaće potpuno novi kandidat - Nikola Dašić. Kako saznaje Nova.rs Dašić će već večeras predati izbornu listu GIK-u.

Da je prvi na listi lokalnih naprednjaka u Kragujevcu, u kratkom telefonskom razgovoru za portal Nova.rs, potvrdio je i sam Dašić, ali nije želeo da odgovara na druga pitanja, najavljujući da će sa novinarima razgovarati prilikom predaje liste Gradskoj izbornoj komisiji.

Kako Nova.rs saznaje, kragujevački naprednjaci, rezervisali su sve notare u Kragujevcu, kako bi overili potpise za kandidaturu i prvi predali svoju listu Gradskoj izbornoj komisiji i na taj način obezbedili broj 1 na glasačkom listiću. Prema nezvaničnim informacijama, do kojih je došla nova.rs, SNS će svoju listu predati u toku dana.

Nikola Dašić, na prvo mesto na listi SNS-a za lokalne izbore u Kragujevcu, dolazi sa pozicije savetnika guvernerke Jorgovanke Tabaković, ali i sa ličnim vezama sa porodicom Nikolić. U medijima se navodi da su sadašnji gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i njegov potencijalni naslednik na toj funkciji kumovi, ali ni jedan ni drugi nikada to nisu javno potvrdili. Iako Dašić ima visokopozicioniranu republičku funkciju, u Kragujevcu se o njemu malo zna ili gotovo ništa, kažu dobri poznavaoci gradskih političkh dešavanja.

Nepoznat i građanima i novinarima

„Nikola Dašić je ’apsolutno nepoznat politički lik, koji se do sada nije eksponirao u javnosti. Ukoliko je nepoznat nama novinarima, možemo tek da zamislimo, koliko je nepoznat široj javnosti“, kaže novinar nedeljnika ’’Kragujevačke’’ Miroslav Jovanović koji preko 40 godina prati sva zbivanja u Kragujevcu.

Međutim, Jovanović smatra da je isticanje Nikole Dašića u prvi plan, dobro osmišljenja strategija predsednika Aleksandra Vučića, koji postavljanjem kandidata bliskog Nikolićima, ne želi da se zamera osnivaču Srpske napredne stranke i svom prethodniku na predsedničkoj funkciji. Ukoliko se ispostave kao tačne informacije, da na listi nema mlađeg Nikolića, to, prema navodima Miroslava Jovanovića, može da znači samo jedno – da je Radomir Nikolić ’’viđen’’ za neku funkciju van granica Srbije.

Stranački vojnik

Nikola Dašić, kao član Srpske napredne stranke učestvuje i u radu gradske Skupštine kao odbornik, ali se ni tu, svojim izjavama ili zalaganjem, nije nametnuo gradskoj javnosti, kaže za portal Nova.rs, Suzana Đorđević, samostalna odbornica.

„Nikolu Dašića znam sa sednica Skupštine grada, vrlo je disciplinovan, kao i svi iz vladajuće većine, redovan je na zasedanjima, obezbeđuje kvorum i učestvuje u glasanju. Međutim, kao odbornik je vrlo neprimetan i neaktivan. U ovom mandatu, u kom smo kolege odbornici, nije često izlazio za skupštinsku govornicu, možda samo jednom”, navodi odbornica Đorđević.

Da li će se Nikola Dašić, češće pojavljivati za govornicom u kragujevačkoj skupštinskoj sali i da li će mesto savetnika guvernerke Narodne banke Srbije, zameniti vrućom gradonačelničkom foteljom, biće poznato posle 26. aprila. Trka za funkcije, zvanično je startovala danas.