Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je nadu da će Evropska komisija odgovoriti konkretnim merama i pružiti finansijsku podršku Srbiji i drugima sa Zapadnog Balkana za borbu protiv pandemije koronavirusa, ali i za "veliki posao" ekonomsko-socijalnog oporavka.

Joksimović je pozdravila je poruke koje su funkcioneri Evropskog parlamenta zajednički uputili komesarima Evropske komisije, saopštilo je ministarstvo.

U pismu funkcionera EP ukazano je da jedino uz punu solidarnost i udruživanjem napora i svih resursa Evrope – članice ali i kandidati i potencijalni kandidati u neposrednom susedstvu, mogu izaći na kraj sa jednim od najvećih izazova u njenoj modernoj istoriji – koronavirusom.

„Posebno pozdravljam i naglašavam njihov poziv EК na potrebu da mere koje preduzima EU, posebno postupak odobravanja izvoza medicinske opreme iz Evropske unije, ne smeju da negativno utiču na sposobnost da se i naša i druge države u pregovorima uspešno suprostave pandemiji“, kazala je Joksimović.

Predsedavajući Odbora EP pozvali su Evropsku komisiju da izvesti Evropski parlament o dodatnim finansijskim merama koje će Evropska komisija doneti za pomoć trećim državama i u tom smislu pre svega o merama za jačanje kapaciteta zdravstvenog sistema tih država i prevazilaženja društveno-ekonomskih posledica.

Podržavajući aktivnosti koje Evropska komisija preduzima u cilju podrške ovim državama iz sredstava IPA, programa EU i Mehanizma civilne zaštite EU predsedavajući ovih Odbora su podržali predlog da se Fond solidarnosti EU koristi i u slučaju ugrožavanja opšteg javnog zdravlja.

„Posebno značajno je i što su ukazali na potrebu da finansiranje ovakvih mera treba da podrazumeva dodatna sredstva, a ne samo preusmeravanje već postojećih sredstava čime se mogu usporiti reformske i druge aktivnosti koje se sprovode“, istakla je Joksimović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram