Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi zarad utvrđivanja efikasnog pristupa u budućim kriznim situacijama, posle pandemije virusa korona trebalo uporediti rezultate postignute u državama Balkana, recimo u Srbiji i Hrvatskoj, koje su primenile dva različita pristupa u borbi protiv zaraze.

„Srbija je pristupila radikalno, poput Kine, a Hrvatska je imala pristup bliži Nemačkoj. Mi smo susedi, zemlje sa uporedivim brojem stanovnika i sličnom kulturnom matricom“, rekao je Jeremić u onlajn diskusiji „Svet nakon virusa korona“ koju je organizovala studentska organizacija MAAT iz
Niša.

Kako je prenela Narodna stranka, Jeremić je ocenio da će svet iz krize verovatno izaći sa manjim stepenom slobode, ali da će „demokratski ustrojene države naći način da to ograniče.“

„U teškim trenucima, kao što su pandemije ili ratovi, izađe na površinu prava priroda svakog društva, pa i čoveka. Svoje pravo lice tada pokazuju i lideri, od kojih su neki i ranije imali diktatorske tendencije“, rekao je Jeremić.

On je naveo da „nije spreman da održi opelo Evropskoj uniji“ i da se ne slaže sa „zluradim komentarima o porazu evropske ideje“, ali da je EU doživela mnogo udaraca od početka pandemije i da zato sledi novi talas evropskih trvenja.

„Kada prođe pandemija, postaviće se pitanje ko će sve to da plati i da li će Holandija, Nemačka i Danska pristati da obnavljaju italijansku i špansku privredu, ali te države se racionalno odnose prema problemima i verujem da će EU nastaviti da funkcioniše“, rekao je Jeremić.

Upitan o poziciji Srbije u međunarodnim odnosima tokom krize, Jeremić je naveo da bi svakako trebalo graditi dobre odnose sa Kinom, ali i istovremeno voditi računa da se ne gura prst u oko drugim akterima koji su takođe veoma važni i geografski bliži Srbiji.

„Bliska saradnja sa svim ekonomski i politički važnim akterima mora da se nastavi, ali to neko mora da radi na mnogo elegantniji način“, naveo je Jeremić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar