Vuk Jeremić Foto: Vesna Lalić

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić i ugledni svetski ekonomista srpskog porekla Branko Milanović ocenli su da je pandemija korona virusa pokazala da su nacionalne država prepštene same sebi, saopštio je danas CIRSD.

Jeremić je ocenio da je ideja o Evropi bez granica „žestoko uzdrmana, jer se ispostavilo da se svi zatvaraju i vode svoju autonomnu politiku kada dođe do teških okolnosti“.

„Evropa se, kao i u toku euro krize, raslojila na sever i jug i postoje suprotstavljeni stavovi o ‘korona obveznicama’ koje bi zajednički garantovale sve članice monetarne unije“, rekao je Jeremić u razgovoru sa Milanovićem video konferencijskom vezom.

U saopštenju CIRSD navodi da je pokrenuo seriju „Korona dijalozi“ u kojima Vuk Jeremić razgovara sa najpoznatijim svetskim stručnjacima različitih zanimanja i stavova u cilju boljeg razumevanja pandemije virusa korona i posledica koje će ona globalno izazvati.

Milanović je naveo da je kriza izazvana pandemijom „veliko otrežnjenje u pogledu evropske solidarnosti“ i dodao da se Evropa raslojila, te da ne veruje da će biti izdate evropske obveznice, jer se tome protive Nemačka, Holandija, Finska i Švedska, a kao nerealnu je odbacio i mogućnost novog „Maršalovog plana“.

„Evropa će preživeti, ali će biti posledica“

„Vlade su odgovorne onima koji ih biraju, a birači su nacionalni, nisu evropski, iako postoje Evropski parlament i Evropska komisija, koji su se, međutim, u ovoj situaciji pokazali kao apsolutno drugorazredni“, ocenio je Milanović.

#related-news_0

On je istakao da smatra da će „EU preživeti“, ali će biti „značajnih negativnih posledica“.

Jeremić je kazao da je „okean krenuo da se talasa“, a Srbiju je uporedio sa malim čamcem koji ne može računa na pomoć sa drugih brodova.

Milanović je dodao da male države, poput Srbije, ne mogu u kratkom roku da računaju na ekonomsku pomoć drugih jer je kriza opšta i veoma jaka i da će se i članice EU baviti sopstvenim problemima i verovatno „neće ostati za druge“.

„Srbija neće moći da napreduje dok Nemačka, Italija i Austrija ne postanu ono što su nekad bile. Možemo da se nadamo da će se situacija poboljšati u drugim državama, jer bi se tada vratila trgovina i normalni odnosi“, rekao je Milanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram