Foto: Ivan Dinić/Nova S

Javni beležnici iz Šapca saopštili su danas da su neosnovane tvrdnje predstavnika liste "Nebojša Zelenović - Šabac je naš" koju su ih optužili za greške prilikom overe 406 potpisa birača za podršku njegovoj listi, koju je zbog toga Upravni sud poništio.

„Tačno je da je u overenim izjavama građana bilo tehničkih propusta (nisu upisani datum ili mesto izdavanja lične karte), ali njih nisu načinili beležnici, već su ih prilikom popunjavanja obrazaca načinili aktivisti liste Nebojše Zelenovića“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da su oni beležnicima pružali logističku podršku kako bi veliki broj potpisa građana, na njihov zahtev, prikupili u rekordnom roku.

Šabčki beležnici napominju da je taj oblik logističke podrške stranačkih aktivista uobičajen, da taj deo posla i kod drugih političkih partija obavljaju aktivisti, te da je ta praksa ustanovljena i pre uvođenja notarske profesije u Srbiji.

„Ističemo i da je gospodin Zelenović tokom našeg rada u prostorijama pokreta Zajedno za Srbiju bio sve vreme prisutan i pratio ceo proces, što su zabeležile i televizijske kamere i da je tom prilikom je zahvalio notarima i njihovim službenicima na uspešno obavljenom poslu“, navodi šabački beležnici i podsećaju da su spornih 406 izjava na kojima su uočene greške ispravili na zahtev Gradske izborne komisije.

Zelenović je, kako navode beležnici, u prvoj izjavi na ovu temu rekao da su notari pomenute tehničke greške ispravili, ali je kasnije svu odgovornost prebacio na njih, te da ostaje nejasno zbog čega Zelenović u javnosti iznosi ove optužbe kada je njemu i predstavnicima liste dobro poznato da javni beležnici ni na koji način nisu oštetili bilo kog političkog aktera.

Beležnici su odbacili i tvrdnje da je Zelenovićeva lista bila na bilo koji način uskraćena za ravnopravnu dostupnost overitelja, ukazujući da su beležnici izlazili na teren, uz obavezu poštovanja hronološkog reda primljenih zahteva.

„Tačno je da su druge političke grupacije imale na raspolaganju i notare iz drugih opština, zato što su to tražili u skladu sa zakonom“, navode šabački beležnici i ukazuju da, iako je to znao, Zelenović tu mogućnost nije koristio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare