Foto: Nova S

Politički analitilčar i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić govorio je u jutarnjem programu "Probudi se" o saslušanju predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija koje bi danas trebalo da bude u Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine na Kosovu.

„Cela priča oko Tačija i Specijalnog tužilaštva je apsolutno čudna. On ne odlazi na poziv, nego se sam javio da da izjave. To je verovatno negde u skladu s procedurom. U skladu sa procedurom nije bilo objavljavanje nacrta optužnice koja tek treba da stupi na snagu. Da je stvar čudna vidi se iz izjave Ričarda Grenela koji kaže da će se vrlo brzo znati ko je drugi partner Aleksandru Vučiću, znači to nije Hoti, da li je to Hašim Tači ili možda predsednica Skupštine Kosova. Mi još uvek ne znamo, što se Amerike tiče, ko je drugi partner“, rekao je Janjić.

On je dodao da sve ovo unosi razne spekulacije.

„Da li zaista postoji jedan glas između Vašingona i Brisela“, rekao je Janjić.

Tači se suočava sa suđenjima za zločine u kojima je ubijeno na hiljade albanskih političara, Roma, Srba, koji su, pre svega, u okviru operacije za trgovinu organima.

„Ta se akcija uopšte ne procesuira. To će imati niz negativnih posledica na tokom celog dijaloga. Pogotovo kada imate kosovsku stranu, koja najavljuje da će u narednom krugu postaviti pitanje naknade štete. Ovo je deo rata“, rekao je Janjić.

On se osvrnuo i u kojoj atmosferi će se održati sastanak u četvrtak, kada će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sastati sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

„Kada ne bi bila tako ozbiljna tema, poput Kosova, ovo ponašanje predsednika Vučića, Hotija i Lajčaka ne zaslužuje da bude javno ispraćeno i komentarisano. Nastavlja se izmišljanje tajni, a da javnost nema elementranih informacija. Pa naravno da se zna šta su teme u četvrtak, a ne reći šta su, a vi na ulici imate demonstrante koji zloupotrebljavaju temu Kosova, pa vi ih hranite. Vučić mora u javnosti da kaže koje su te tri, četiri teme“, rekao je Janjić.

Pogledajte celo gostovanje:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare