Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da će se tokom današnjeg sastanka delegacija Kosova i Srbije u Briselu voditi ekspertski razgovori i da više nema tehničkog tehničkog dijaloga, već je reč o političkom dijalogu.

To je, kazao je, jasno na osnovu informacija koje su saopštene iz Evropske unije.

PROČITAJTE JOŠ...

„Nije tema priznanje. To što Priština forsira tu priču je očigledno unutrašnja politička kalkulacija. Vlada je uzdrmana, treba na svaki način da obezbedjuje svoju podršku“, izjavio je Janjić za televiziju Prva.

Dodao je da je tema nastavak onoga što su politički dogovorili premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Na ekspertima je da taj okvirni nacrt dogovora po svim tim tačkama pretvore u papir sa aneksima i da taj posao završe, kako sam ja obavešten, najkasnije do 15. septembra kada bi politički lideri dijaloga pogledali taj papir i parafirali ili ne parafirali“, rekao je Janjić.

Na pitanje da li će Priština nastaviti da potencira medjusobno priznanje što ističu kao jedino rešenje, rekao da je to politička i pregovaračka slabost Prištine.

Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bs

„Ako svaki put tražiš i svaki put to propadne znači da moraš sačekaš neke druge okolnosti“, naveo je i dodao da nije siguran da je pravi format da sa Beogradom pričaju o međusobnom priznanju.

U Briselu će se danas održati prvi ekspertski susret u okviru političkog dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, koji je zakazan tokom prve runde razgovora prošle nedelje održanih 16. jula. Kako je najavljeno, delegaciju Beograda će voditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Djurić, a kosovsku delegaciju koordinator za dijalog Skender Hiseni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar