Foto: N1; Dušan Janjić

Evropska unije (EU) već duže nema poverenja u predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koga ne doživljava kao partnera spremnog da isporuči ono što je obećao, ocenio je direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u intervjuu za portal Avangarda.

„Ta su se obećanja sada suzila na dve do tri teme. Nešto slično se dogodilo u predvečerje Miloševićeve vladavine: Zapad je tolerisao Miloševića sve dok im 1993-95. nije postalo jasno da nema govora o bilo kakvoj promeni njegove politike“, podsetio je on.

Komentarišući zaoštravanje retorike Brisela prema Beogradu, Janjić je rekao da briselska administracija nikada ne reaguje na dnevnom nivou, ali da to ne znači da se problemi i utisci ne nagomilavaju i ne talože.

„Uzmite stavove evropskih parlamentaraca, evropskih komesara, pa i samog (šefa diplomatije EU, Žozepa) Borela. Poruke tih ljudi veoma su direktne. Čini se da su Vučić i premijerka Ana Brnabić preterali, ne čak toliko u psovanju EU, koliko u brutalno-propagandističkom slavljenju Kine“, ocenio je Janjić.

„Srbija je nesvesna geopolitike. Govorim o njenom vođstvu, koje možda nešto i zna, ali ne razume. Beograd se upustio u besmisleni verbalni rat sa Zapadom, što bi Srbiju moglo, itekako, da košta. Tim pre što su i Kina i Rusija Srbiju iskoristile, isturile je ispred sebe i gurnule na EU. Beograd je upao u svetsku bitku odmeravanja snaga Kine i ostatka sveta, što je loše“, dodao je Dušan Janjić u intervjuu za portal Avangarda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare