Foto: TANJUG/ IRFAN LICINA

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu danima je dramatična, a sutra će u tim gradovima na ukupno 11 biračkih mesta biti održano ponovljeno glasanje. Postavlja se pitanje u kakvim će uslovima građani izaći na birališta, budući da je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba, koliko na glasačkim mestima ima samo članova biračkih odbora.

Zbog brojnih neregularnosti, sutra se u Srbiji ponavljaju parlamentarni izbori na 234 biračka mesta. Građani će između ostalog glasati i u Novom Pazaru – na osam biračkih mesta, kao i u Tutinu na tri glasačka mesta.

Zbog velikog rasta broja obolelih od koronavirusa u ovim gradovima u četvrtak i petak je proglašena vanredna situacija, a jedna od donetih mera je i zabrana okupljanja više od pet osoba.

Održavanjem izbora ova mera će praktično biti prekršena, jer na svakom biračkom mestu ima bar pet članova stalnog sastava biračkog odbora.

Džemil Divanefendić, član Kriznog štaba u Novom Pazaru i načelnik gradske uprave, navodi za Nova.rs da su se još u petak zbog toga obratili Republičkoj izbornoj komisiji, te da su ih upoznali sa merama koje su na snazi.

Džemil Divanefendić Foto: Medija centar Beograd

„Do današnjeg dana nismo dobili nikavu informaciju, ni stručnu pomoć. U RIK-u nam je rečeno da glasanje mora da se održi. Formirani su odbori, podeljen je birački materijal“, navodi Divanefendić i dodaje da je situacija specifična.

Na našu konstataciju da će održavanjem izbora biti prekršena mera zabrane okupljanja, on kaže da će tako „u neku ruku“ biti.

Sa druge strane, U RIK-u kažu da su uslovi u kojima će se održati izbori u Tutinu i Novom Pazaru pitanje za lokalnu samoupravu i lokalni i republički krizni štab.

Miljkan Karličić, član RIK-a, navodi da članovi biračkih odbora treba da se ponašaju u skladu sa preporukama koje su dobili za glasanje za 21. jun (članovi biračkih odbora moraju da imaju maske i rukavice, da drže distancu od najmanje metar…, a birači da nose maske).

Upitan kako glasanje može da se održi, imajući u vidu mere zabrane okupljanja više od pet osoba, Karličić za Nova.rs kaže da po njegovom mišljenju prilikom donošenja mera trebalo je precizirati da se zabrana okupljanja ne odnosi na članove biračkih odbora.

„Naravno, pod uslovom da se oni pridržavaju svih onih mera fizičke distance i nošenja zaštitne opreme“, ističe on.

Mediji su prethodnih dana izveštavali o pretrpanim bolnicama u Novom Pazaru, nedostatku oprema i lekarskog kadra, a pojavljuju se i nezvanične informacije o broju žrtava. Tokom vikenda u Novom Pazaru je zvanično zabeleženo 68 novozaraženih, čime je ukupan broj obolelih dostigao 466. To je i poslednji zvaničan podatak, a lokalni mediji navode da je broj obolelih trenutno veći od 500.

Krizni štab Tutina je na sednici u petak zbog povećanog broja zaraženih doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na teritoriji te opštine, u kojoj je ukupan broj obolelih dostigao 90.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare