Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predizborna kampanja je u jeku - a u nastupima političara, uz par izuzetaka, Kosovo se ne nalazi na listi prioriteta. Korona-kriza nametnula je potpuno drugačije teme, umrtvila političare, te je rak rana svake dosadašnje vlasti ostavljena za posle izbora, čiji se pobednik već unapred zna. Ostatak opozicije, u jurnjavi za cenzus okrenut je problemima koji više muče građane - standard, zdravlje, i tu i tamo Evropska unija.

Autor: Tanjug, Nova

Na pitanje kako bi rešili kosovski problem čini se da, bar prema onome što je rečeno Tanjugu, većina učesnika u u izbornoj trci konkretan odgovor nema.

“ Ja sam iznosio različite ideje, ali do sada nije na tu temu razgovarano, zato što Albanci ne žele da razgovaraju o kompromisu, oni misle da je sve rešeno. Stvar nije rešena“, rekao je lider SPS Ivica Dačić.

Marko Đurić, ispred Srpske napredne stranke takođe ističe da naprednjaci veruju u kompromisno rešenje – tačno koje nije nazanačio.

„Ono mora da bude zasnovano na Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244 i na želji da se postigne trajni mir u regionu“, rekao je Đurić.

Zoran Živković iz Nove stranke takođe se zalaže za „trajno rešenje“.

„Put ka tome je da se prvo utvrde standardi, a ne status. Druga stvar je da o budućnosti Kosova prestanu da razgovaraju ratni zločinci iz Prištine i ratni huškači iz Beograda, koji nisu postali ratni zločinci samo zato što nisu bili hrabri da obuku uniformu i uzmu puške“.

Aleksandar Šešelj iz SRS smatra da ne možemo da ostvarimo „ništa što bi bilo u interesu Srbije“ ako se pregovori nastave u Evropskoj unji, te bi ih trebalo vratiti pred Ujedinjene nacije.

Za lidera LDP Čedomira Jovanovića prvi korak posle izbora moralo bi biti upravo formulisanje jasne politike, koje u ovom trenutku nema.

„Ona trenutno ne prelazi okvire Vučićevog kabineta Neki kažu da tako mora da bude, da se karte ne stavljaju na sto, ali mislim da po pitanju Kosova nema skrivenih aduta. Mislim da na nivou društva treba postići kompromis i uliti poverenje onim snagama u Prištini koje žele zajednički dogovor“, ističe Jovanović.

Za Miloša Jovanovića rešenje je reintegracija Kosova i Metohije u okvire Srbije. Kako ističe to zahteva posebnu strategiju, kakvu, nije poznato.

Marko Đurišić iz UDS se s druge strane zalaže za svako rešenje koje će bit proizvod dijaloga između Beograda i Prištine.

„Rešenje mora biti podržano od strane građana i međunarodne zajednice. Samo tako možemo da krenemo napred“, kaže Đurišić.

Petar Miletić iz PSG kaže da se zalaže za otvaranje svih dokumenata koje se tiču kosovskih Srba, pa da vide „šta sve tu piše, šta je pravna zaštita kosovskih Srba, zaštite imovine…“ te da se tek nakon toga može razgovarati o statusu Kosova.

Aleksandar Šapić ističe da ako dođe do ultimatuma „neke velike sile“, treba pitati narod.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare